c S

Na Pristavi nastaja gorskokolesarski učni center

25.02.2019 07:08 Jesenice, 24. februarja (STA) - Po dolgotrajnem iskanju je jeseniška občina na četrtem razpisu vendarle uspela dobiti izvajalca del za preureditev Kurirskega doma na Pristavi nad Javorniškim Rovtom v gorskokolesarski učni center. Dela, ki so bila načrtovana že lani, so tako lahko končno stekla, zaradi slabega stanja strehe pa se je pokazala potreba po dodatnih sredstvih.

Jeseniška občina je bila primorana pripraviti kar štiri javne razpise, saj je vrednost del v višini 70.000 evrov glede na trenutno obremenjenost gradbenega sektorja prenizka, da bi zanimala večja gradbena podjetja. Manjša podjetja, ki bi bila primerna za izvajalca, pa niso vešča elektronske prijave na razpis, ki jo zahteva zakon o javnih naročilih.

Občina je tako izvajalca uspela dobiti šele po razpisu, izvedenem s postopkom pogajanj. Del se je lotilo podjetje Kovinar gradnje, ki pa je ob pregledu strehe ugotovilo, da tudi ta ni v najboljšem stanju ter bi zahtevala dodatna dela in sredstva, ki bi jih občina lahko zagotovila ob rebalansu proračuna, ki je predviden prihodnji mesec.

Notranja preureditev Kurirskega doma v gorskokolesarski učni center se sicer v večji meri financira iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, saj gre za del čezmejnega projekta Alpe Adria regija doživetij, v katerem se bo uredila gorskokolesarska pot Trans Karavanke od Jezerskega do Kranjske Gore.

V projektu Alpe Adria regija doživetij se je povezalo 12 slovenskih in avstrijskih partnerjev, ki so uspešno kandidirali za sredstva iz programa Interreg Slovenija Avstrija. Vrednost načrtovanih aktivnosti je skoraj 2,5 milijona evrov, od tega bo 85 odstotkov sofinanciranih iz evropskih sredstev. Vrednost aktivnosti, ki jih bo izvedla Občina Jesenice, je 238.000 evrov, od katerih bo občina sama prispevala 36.000 evrov.

Ključna investicija je prav adaptacija Kurirskega doma na Pristavi in preureditev v gorskokolesarski učni center. Sredstva za ureditev pa je občina zaradi zamika pri izboru izvajalca prenesla iz lanskega v letošnje leto. Za ureditev je sicer še dovolj časa, saj se triletni projekt izteče spomladi prihodnje leto.

Kurirski dom je doslej služil predvsem različnim srečanjem in piknikom, center za gorsko kolesarjenje, s katerim bo najverjetneje upravljal občinski zavod za šport, pa bo predstavljal novo turistično ponudbo v občini, ki bo omogočala podaljšanje glavne sezone na pomlad in jesen. V centru bo prostora za nočitev 12 oseb, v njem pa se bodo izvajala tudi usposabljanja za varno kolesarjenje.

Ob centru bo urejen kolesarski poligon, na katerem bodo tečajniki lahko takoj preizkusili pridobljeno znanje. Na voljo bo 17 koles, pri čemer bodo nekatera prilagojena gibalno oviranim osebam. Prav center na Pristavi bo namreč eden redkih, če ne celo prvi tovrstni kolesarski center v državi, namenjen tudi osebam z manjšimi gibalnimi ovirami. Celotna investicija skupaj z opremo in poligonom naj bi znašala okoli 150.000 evrov.