c S

Dve leti večgeneracijskega centra Skupna točka

22.02.2019 10:32 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Večgeneracijski center Skupna točka, ki sta ga na petih lokacijah v osrednji Sloveniji vzpostavili Slovenska filantropija in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje obeležuje dve leti delovanja. V tem času je več kot 700 brezplačnih delavnic, ki jih dnevno organizirajo, obiskalo skoraj 8500 ljudi, so zapisali v izjavi za javnost.

Zaposleni in prostovoljci, ki jih je od začetka projekta skoraj 180, si prizadevajo za kakovostne vsebine, ki jih prilagajajo uporabnikom in njihovim potrebam. Do sedaj so skupno izvedli že več kot 700 različnih brezplačnih aktivnosti. Sodelujejo s 33 zunanjimi strokovnjaki in predavatelji ter več kot 40 organizacijami. Njihovo delovanje krepi socialno vključenost, širi socialne mreže uporabnikov in jih povezuje z namenom dviganja ravni kakovosti življenja posameznikov, so pojasnili.

Delujejo v Ljubljani na dveh lokacijah, na Vrhniki, v Logatcu in v Grosuplju. Delovanje centrov je sofinancirano s strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropskega socialnega sklada, podpirajo pa ga tudi Mestna občina Ljubljana ter občine Vrhnika, Logatec in Grosuplje.

V Hiši Sadeži družbe Logatec poleg številnih dejavnosti, namenjenih starejšim in otrokom, izvajajo tudi vsebine, namenjene lažji integraciji migrantov. "V Logatcu smo organizirali več delavnic za prosilce za mednarodno zaščito, nastanjene v izpostavi azilnega doma v Logatcu, in dogodke, na katerih so lahko predstavili svoje matične države, tradicionalne jedi, glasbo, ples in spoznali prebivalce Logatca. Od marca lani v našem centru poteka tudi brezplačen tečaj slovenščine za starše, ki se ga udeležujejo mamice iz Albanije, Kosova, Bosne in Bolgarije, medtem ko so otroci v vrtcih in šolah," je dejala vodja logaškega centra Tamara Raftović Loštrek.

Vodja Večgeneracijskega centra Vrhnika Eva Ličof je dodala, da se je "za zelo uspešno izkazala delavnica Aktiven sem, ki je namenjena iskalcem zaposlitve in temelji na osebnosti rasti z namenom lažjega prehoda na trg dela".