c S

Ob dnevu brez mobitela na Gimnaziji Šentvid več hrupa

02.02.2019 07:29 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Na Gimnaziji Šentvid je danes potekal dan brez mobitela. 70 odstotkov dijakov in profesorjev je tako danes ravnatelju oddalo svoje mobilne telefone, je za STA povedal ravnatelj Jaka Erker in dodal, da je bilo zato na šoli več hrupa. Z dnevom so sklenili 14-dnevno kampanjo ozaveščanja o vplivih in tveganjih uporabe mobilnih telefonov.

Akcijo, ki je lani nastala na pobudo ravnatelja in dveh profesoric, je Erker ocenil kot uspešno. Telefone je za čas pouka ravnatelju oddalo 70 odstotkov dijakov in profesorjev, zbrali so 301 telefon.

V šoli danes tako niso uporabljali mobilnih telefonov in so se namesto igranju iger, pregledovanju spletnih aplikacij in virtualnega sveta posvetili sošolcem in prijateljem, pogovorom, druženju, tudi branju knjig. Ozaveščali so, da je lahko uporaba mobitela tudi tvegana in nevarna, ter spoznavali, da niso tako nujno potrebni, kot si včasih predstavljamo. Tako tudi gimnazija danes ni objavljala na šolski spletni strani oz. profilih na družbenih omrežjih.

"Danes sem videl veliko več knjig in zvezkov v rokah, pogovarjali so se ... Velikokrat rečem, da ni problem prepovedati telefona med poukom - to je precej enostavno - preveč pa so zaposleni s telefoni med odmori. Če greš po hodniku, jih ima tri četrtine v rokah telefone, namesto, da bi se pogovarjali. To je bilo danes drugače. Bili so več drug z drugim, bilo je več hrupa," je za STA povedal ravnatelj.

Celotna akcija sicer traja 14 dni in se zaključuje z današnjim dnem, namenjena pa je ozaveščanju in izobraževanju o uporabi telefona, njenih učinkih, tveganjih pri dolgotrajni uporabi, uporabi med vožnjo, odvisnosti ipd.