c S

Za dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v letu 2019/20 na voljo 18.632 vpisnih mest

01.02.2019 13:43 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes objavilo razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2019/20 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode. Razpisanih je skupaj 18.632 mest za redni in izredni študij, od tega 16.412 mest za slovenske državljane in 2220 mest za tujce.

Vpisna mesta razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi: ljubljanska, mariborska in primorska univerza in novomeška fakulteta za informacijske študije ter 13 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo. Največ mest je razpisanih na ljubljanski univerzi. Sledijo ji mariborska, primorska in novogoriška univerza.

Trend zmanjševanja vpisnih mest se nadaljuje tudi s tem razpisom, ugotavljajo na ministrstvu. V primerjavi z lanskim razpisom visokošolski zavodi namreč razpisujejo 102 vpisni mesti manj za redni študij, medtem ko se število mest za izredni študij povečuje za eno mesto.

Za 253 mest se povečujejo vpisna mesta za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav nečlanic EU, za te bo na voljo 2220 mest. Predlagano višje število vpisnih mest je posledica povečanih aktivnosti, ki jih visokošolski zavodi v zadnjih letih usmerjajo v internacionalizacijo in izvedbo študijskih programov v angleškem jeziku, so navedli na ministrstvu.

Visokošolski zavodi bodo 15. in 16. februarja pripravili informativne dneve, na katerih se bodo lahko kandidati podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločanje o študiju.

Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2019/20 bo potekal od 12. februarja do 18. marca.

V prihodnjem študijskem letu mariborska univerza prvič razpisuje nov visokošolski strokovni študijski program Krizni management (fakulteta za organizacijske vede), primorska univerza pa nov visokošolski strokovni program Sredozemsko kmetijstvo (fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) in nov univerzitetni študijski program Fizioterapija (fakulteta za vede o zdravju).

Prijavo za vpis na želeni visokošolski zavod morajo kandidati oddati preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ, s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali z uporabniškim imenom in geslom.

Vsak kandidat lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izbere največ tri študijske programe, v katere se želi vpisati in za katere izpolnjuje oziroma bo do rokov izpolnjeval pogoje za vpis.

Pri tem je pomemben vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnil vse pogoje. Kandidati naj zato izberejo le tiste študijske programe, ki jih želijo študirati in za katere bodo izpolnjevali pogoje za vpis, sicer se želja ne bo upoštevala, piše na spletni strani ministrstva.