c S

Noveli zakona o raziskovalni dejavnosti se obeta podpora

31.01.2019 12:48 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Poslanci so na današnji seji državnega zbora v razpravi večinoma izrazili podporo predlogu novele zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo o pogojih za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav za namene raziskovanja in študija.

Predlog novele zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti se nanaša na implementacijo evropske direktive z 11. maja 2016 o pogojih za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav za namene raziskovanja, študija, opravljanja pripravništva, prostovoljstva, izmenjave učencev ali izobraževalnih projektov in dela varušk.

Gre za manjše spremembe, za katere je Slovenija v preteklosti žal dobila opomin, je ob predstavitvi novele pojasnil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer. Rok za implementacijo direktive je bil namreč maj 2018.

V nadaljevanju so poslanci koalicije izrazili podporo predlogu zakonske novele in pohvalili dejstvo, da se pripravlja nov raziskovalni zakon. Jurij Lep (DeSUS) je posebej pozdravil, da je za znanost in raziskovanje z rebalansom proračuna namenjenih več kot 200 milijonov evrov. Marko Koprivc (SD) je izrazil zadovoljstvo, da je tik pred medresorskim usklajevanjem predlog zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti. Kot je dejal, je nujno prevetriti zakonodajo o znanstvenem raziskovanju.

Tudi v poslanski skupini SMC pričakujejo, da bodo o novem predlogu zakona o raziskovalni razvojni dejavnosti odločali čim prej, je med drugim dejala Mateja Udovč (SMC). Aljaža Kovačič pa je v imenu poslanske skupine LMŠ izpostavil pomen dela vseh raziskovalcev in raziskovalk, "ki vidijo Slovenijo kot državo, v kateri lahko izkoristijo svoj potencial". Ker gre za uskladitev z evropskim pravnim redom, bodo predlog novele po navedbah poslanca Vojka Starovića podprli tudi v poslanski skupini SAB.

Podporo noveli zakona o raziskovalni dejavnosti so napovedali tudi v opozicijskih NSi in SNS. Dušan Šiško (SNS) je spomnil, da je zakon usmerjen k doseganju ciljev družbenega in gospodarskega razvoja, raziskovalne in razvojne dejavnosti in prehodu v na znanju temelječo družbo. Poslanka NSi Ljudmila Novak pa je izrazila obžalovanje, da novela ni bila sprejeta že prej.

Medtem pa se bodo v poslanski skupini Levica ob glasovanju novele po besedah poslanca Boštjana Koražije vzdržali, saj imajo pomisleke, med drugim v zvezi z oprostitvijo predložitve nekaterih dokazil pri pridobivanju dovoljenja za prebivanje za državljane tretjih držav, ki jih gostijo raziskovalne organizacije. V SDS niso predstavili svojega stališča.

DZ bo o predlogu novele, ki se obravnava po skrajšanem postopku, glasoval danes v okviru glasovanj.