c S

Afera dodatki za stalno pripravljenost prihaja na sodišče

24.01.2019 09:50 Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bo danes predobravnavni narok v zadevi, povezani z izplačili dodatkov za stalno pripravljenost na nekaterih fakultetah ljubljanske univerze. Zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja in pridobitve protipravne premoženjske koristi pri tem se bodo zagovarjali štirje nekdanji in zdajšnji vodilni na ekonomski fakulteti.

Na zatožno klop bodo sedli nekdanji dekan ekonomske fakultete Dušan Mramor, zdajšnja dekanja Metka Tekavčič ter nekdanji prodekanji Polona Domadenik in Mojca Indihar Štemberger. Tožilstvo jih bremeni zlorabe uradnega položaja, za kar je zagrožena kazen zapora do enega leta, in pridobitve protipravne premoženjske koristi pri tem, za kar je zagrožena kazen od treh mesecev do petih let zapora.

Tožilstvo jim očita, da so omogočili izplačilo dodatkov za pripravljenost vnaprej določenim zaposlenim, in to v nasprotju z določbami zakona o javnih uslužbencih in zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Mramor je pred dnevi za STA dejal, da krivde ne priznava, saj da za pregon ni osnove. Ocenil je, da gre za konstrukt, več pa naj bi pojasnil v zagovoru.

Afera se je začela po tem, ko je inšpektorat za javni sektor leta 2015 opravil nadzor nad poslovanjem 11 fakultet ljubljanske univerze. Pri devetih fakultetah je ugotovil, da so nezakonito izplačevale dodatek za stalno pripravljenost. Skupaj so od leta 2012 do leta 2014 izplačale za nekaj manj kot 781.000 evrov bruto dodatka.

Fakultetam je inšpektorat naložil popravljalne ukrepe, v okviru katerih so z zaposlenimi sklenile dogovore o vračilu denarja v višini nekaj več kot 443.000 evrov.

Ljubljana, 24. januarja (STA)
Foto: STA