c S

Izvajalcem na Koroškem 712.000 evrov za dodatna znanja manj izobraženih starejših

11.12.2018 13:52 Slovenj Gradec, 11. decembra (STA) - Center za izobraževanje odraslih Mocis iz Slovenj Gradca je skupaj s še tremi partnerji na razpisu ministrstva za izobraževanje pridobil 712.000 evrov za izvedbo štiriletnega projekta, v okviru katerega bodo starejšim od 45 let z nižjo izobrazbo ponujali možnost pridobitve različnih znanj in veščin. V program želijo vključiti več kot 900 oseb.

Namen projekta pridobivanja temeljnih in poklicnih kompetenc 2018-2022 je povečati vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje in izboljšati kompetence, ki jih potrebujejo zaradi potreb na trgu dela in za osebni razvoj, je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi projekta povedala direktorica Mocisa Sonja Lakovšek.

Partnerji pri koroškem regijskem projektu so še družbi ALP Peca in Smeri ter Ljudska univerza Ravne na Koroškem, vsak partner pa je "močan" na določenem področju, je poudarila direktorica Mocisa.

V izobraževanja se bodo lahko vključili starejši od 45 let, ki imajo pridobljeno največ srednjo poklicno izobrazbo. Vključijo se lahko tako zaposleni kot brezposelni, priseljenci, invalidi in drugi, ne morejo pa se v program vključiti osebe, ki imajo status upokojenca, dijaka ali študenta.

Izobraževanja, s katerimi bodo začeli takoj po novem letu, so za udeležence brezplačna, lahko pa izberejo več programov, ne le enega.

Projekt vključuje izobraževanja na različnih področjih, kot so tuji jeziki, slovenščina za priseljence, računalništvo, komunikacija na delovnem mestu, skrb za zdravje, digitalne kompetence, priprava na nacionalne poklicne kvalifikacije, program na področju HACCP sistema, izvajali bodo priprave na različne izpite, programe pa bodo lahko glede na potrebe na terenu tudi na novo oblikovali.

Po dosedanjih izkušnjah sodelavcev Mocisa, ki so tudi v preteklosti izvajali podobne programe, je največ zanimanja za tuje jezike. Zavedajo se tudi, da je pri izvajanju tovrstnih projektov najtežje motivirati ljudi, da se vključijo v izobraževanja, a mnogokrat opažajo, da ko so enkrat vključeni, se izobraževanj radi udeležujejo.

Partnerji pri projektu, ki so tako izvajalci izobraževanj kot tudi organizatorji za druge izvajalce, bodo izobraževanja izvajali na svojih lokacijah ali po dogovoru z udeleženci, saj bi se jim radi čim bolj približali.

Zainteresirani se lahko za izobraževanja prijavijo pri partnerjih projekta, ti pa bodo, da bi pridobili čim več oseb, za katere je izobraževanje primerno, stopili tudi v stik s podjetji, sindikati in zavodom za zaposlovanje ter projekt promovirali na različne načine, so napovedali danes.

Cilj projekta, ki ga sofinancira evropski socialni sklad, je, da se vanj na Koroškem v štirih letih vključi 923 oseb.