c S

S programom do čezatlantske mreže mladih inovatorjev

26.11.2018 07:15 Ljubljana, 25. novembra (STA) - Ameriška vlada in nemški sklad Marshallov sklad že tretje leto izvajata program iniciative mladih voditeljev (Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative), ki si prizadeva za izgradnjo čezatlantske mreže inovatorjev s povezovanjem 70 mladih voditeljev iz Evrope. Razpis je odprt za vse podjetnike med 23 in 35 letom starosti.

Glavni cilj programa je mlade evropske podjetnike in inovatorje "opremiti" z orodji, mrežami in viri, ki jih potrebujejo za rast podjetij. Podjetniki, ki razvijajo in pozitivno vplivajo na gospodarstvo posamezne države, ustvarjajo dodano vrednost in nova delovna mesta, pridobijo vpogled v delovanje ameriškega gospodarstva.

Mladi podjetniki se po drugi strani srečujejo s številnimi ovirami pri vzpostavitvi, delovanju lastnih podjetij in internacionalizaciji. Program podjetnike izobražuje in jih opolnomoči z znanji, da bi ovire na podjetniški poti lažje premagali. Prijave zainteresiranih sprejemajo do 4. januarja.

Med vsemi 70 kandidati je bilo letos tudi devet članov iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije. Slovenijo sta predstavljala Sabina Grižančić in Miha Rajh.

V letu 2019 bo iniciativa sodelovala z mladimi evropskimi podjetniki v vrsti strokovnih razvojnih in vodstvenih dejavnosti, ki so namenjene podpori rasti in razvoju poslovnih in socialnih podjetij, so navedli organizatorji.