c S

Začenjajo se Evropske statistične igre

05.11.2018 13:18 Ljubljana, 05. novembra (STA) - Srednješolci se lahko od danes naprej prijavijo na Evropske statistične igre, tekmovanje, ki ga že drugič organizira Eurostat, statistični urad Evropske unije, skupaj s statističnimi uradi nekaterih evropskih držav. Tekmovanje se bo izvajalo na dveh ravneh, za dijake prvih dveh in zadnjih dveh letnikov srednješolskega izobraževanja.

Sodelovanje naj bi srednješolcem omogočalo poglobitev znanja iz statistike, hkrati pa je tudi priložnost za profesorje, da dijakom z uporabo uradnih statističnih podatkov približajo statistiko, jim pomagajo razvijati nove veščine in zamisli ter širiti nova področja raziskovanja, piše na spletni strani Statističnega urada RS.

Udeležba na tekmovanju je brezplačna, ekipe pa bodo na vprašanja lahko odgovarjale povsod, kjer bodo imele na voljo dostop do spleta (v šoli, doma, v knjižnici). Ekipe bodo sestavljene iz enega, dveh ali največ treh članov, pri čemer bodo morali biti vsi z iste šole in iste kategorije. Vsaka ekipa bo morala imeti profesorja mentorja, ki jih bo vodil in usmerjal.

Tekmovanje bo najprej potekalo na nacionalni, nato še na evropski ravni. Na nacionalni ravni se bodo dijaki v prvem krogu preizkusili v spletnem testu, kjer bo izbranih 35 najboljših ekip iz vsake kategorije. Naslednja naloga bo analiza danih statističnih podatkov in predstavitev rezultatov.

Na evropskem delu tekmovanja bodo lahko sodelovali samo finalisti nacionalnega dela tekmovanja (praviloma prvi dve ekipi iz vsake kategorije), ki se bodo pomerili s svojimi vrstniki iz preostalih sodelujočih držav. Slovensko tekmovanje bo potekalo v slovenščini, evropsko v angleščini.

Nacionalni del tekmovanje bo potekal do konca marca 2019, evropski del tekmovanje pa od aprila do maja 2019.

Glavna nagrada v obeh kategorijah na nacionalni ravni je elektronska naprava v vrednosti okoli 300 evrov, v evropskem delu tekmovanja pa bodo zmagovalci prejeli darilni bon v vrednosti 400 evrov ter se udeležili zaključne slovesnosti.