c S

Mariborska univerza v predčasno razrešitev glavne tajnice

23.10.2018 14:50 Maribor, 23. oktobra (STA) - Po menjavi rektorja pričakovano prihaja do menjave tudi na mestu glavnega tajnika Univerze v Mariboru. Senat univerze je danes soglašal s predlogom rektorja Zdravka Kačiča, da se izvede postopek predčasne razrešitve Mirjane Babić.

"V kratkem bo imenovan vršilec dolžnosti in v najkrajšem možnem času tudi objavljen razpis za novega kandidata, ki bo zasedel mesto glavnega tajnika oziroma glavne tajnice," je po razpravi na seji senata, ki je bila v tem delu zaprta za javnost, za STA povedal Kačič.

Mirjana Babić je postala glavna tajnica oktobra lani po odstopu prejšnjega glavnega tajnika Mladena Kraljiča, pred tem pa je opravljala to delo tudi že kot vršilka dolžnosti. Mandat bi se ji sicer iztekel oktobra 2021.

Po besedah Kačiča je več razlogov za predčasno razrešitev. "Delo na rektoratu ne teče tako, kot bi moralo. Ni ustrezno vodeno in koordinirano. Glavni razlog pa je to, da so porušeni medčloveški odnosi, ki so posledica preteklega stanja na rektoratu, predvsem nezaupanja in neustreznega odnosa med glavno tajnico in zaposlenimi na rektoratu," je povedal.

Kačič je vodenje univerze prevzel letos poleti, potem ko je bil prejšnji rektor Igor Tičar prisiljen predčasno zapustiti funkcijo zaradi odhoda v pokoj. V njegovi ekipi so še Marina Tavčar Krajnc kot prorektorica za študijsko dejavnost, Zoran Ren kot prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost, Urban Bren kot prorektor za prenos znanja, Janja Hojnik kot prorektorica za kakovost, kadre in pravne zadeve, Miralem Hadžiselimović kot prorektor za infrastrukturo, Lučka Lorber kot prorektorica za razvoj kakovosti in Maja Žibert kot prorektorica za študentska vprašanja.

Na današnji seji je senat univerze med drugim soglašal s članstvom mariborske univerze v Zahodno balkanski univerzitetni mreži, s čimer si obeta predvsem lažji dostop do sredstev EU. Prav tako je sprejel poročilo o dokončanem postopku pridobitve statusa Centra za prenos tehnologij Podonavske regije (Danube Transfer Centre). "V takšnih povezovanjih vidimo možnost, da univerza obogati oziroma učinkoviteje izvaja svoje tretje poslanstvo, to je prenos znanja v okolje," je pojasnil rektor.

Med današnjim obiskom v Mariboru se bo pri njem ustavil predsednik vlade Marjan Šarec, ki ga želijo seznaniti s ključno vlogo, ki jo mariborska univerza lahko igra v vzhodni kohezijski regiji. "Skupaj z deležniki, kot sta Štajerska gospodarska zbornica in svet regije, pripravljamo strategijo in bomo v naslednji perspektivi skušali doseči maksimalne rezultate. A pri tem potrebujemo podporo vlade in ministrstev," je še pred srečanjem s premierom povedal Kačič.