c S

Vlada na srečanje s sindikati s svojim predlogom rešitve stavkovnih zahtev

23.10.2018 14:04 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Vlada bo sindikatom javnega sektorja danes predstavila svoj predlog za rešitev njihovih stavkovnih zahtev, je pred današnjimi pogajanji napovedal vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar. Vsebine predloga pred srečanjem s sindikati ni želel razkriti.

V skladu z dogovorom iz petka so sindikati do ponedeljka do 12. ure vladni strani posredovali svoje videnje, kaj je bilo marca - tik preden so bila pogajanja z odstopom prejšnjega predsednika vlade Mira Cerarja prekinjena - dogovorjeno in kaj je ostalo neusklajeno.

Kot je poudaril vodja koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek, bi za nadaljevanje pogajanj vsekakor predstavljalo problem, če bi vlada odstopila od tistega, kar jim je marca ponudila prejšnja vlada. Če pa bo šel vladni predlog v smeri tistega, kar je bilo na mizi marca, potem so po njegovi oceni na dobri poti, da pogajanja nadaljujejo in, upa, tudi dosežejo rešitev.

Pred tem pa se bodo morali dogovoriti tudi o načinu pogajanj. Del sindikatov namreč ni naklonjen temu, da bi pogajanja z različnimi sindikalnimi skupinami, ki so postavile ločene stavkovne zahteve, potekala skupaj. Že spomladi so tako potekala pogajanja s štirimi ločenimi skupinami: s 16 sindikati pod vodstvom Počivavška, s šolskim sindikatom Sviz, s policijskima sindikatoma ter ločeno s Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

Pogajanja z javnim sektorjem je sicer danes ob robu obiska v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru komentiral tudi premier Marjan Šarec. Poudaril je, da je rezultat pogajanj vedno kompromis. Če kompromis ne bo dosežen, pa bo to slabo za vse.

Šarec računa, da bodo sindikati razumeli realno stanje, pri čemer meni, da je pretirano poudarjanje gospodarske rasti v preteklosti povzročilo tudi velike apetite. Kot je opozoril, visoka gospodarska rast ne pomeni, da je denarja neomejeno, saj se nadomešča izgubljeno v času krize.