c S

Mariborska kmetijska fakulteta s trgovino v središču mesta

07.10.2018 21:15 Maribor, 06. oktobra (STA) - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru je v središču Maribora odprla trgovinico Meranovo, kjer ponuja svoje pridelke in izdelke. S tem želijo svoje delo in njegove sadove približati meščanom in meščankam, hkrati pa jih spodbuditi, da jedo in kupujejo kakovostno hrano.

V trgovinici, ki se nahaja v kletni etaži trgovske hiše City, lahko kupci izbirajo med približno 60 različnimi pridelki in izdelki, ki so vsi lastne pridelave in pridelani s certifikatom Izbrana kakovost, del tudi s kontrolirano ekološko pridelavo.

"Na fakulteti že od leta 2014 vsako leto znova pristopamo k projektu o zdravi prehrani, ki poteka pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Maribor, katerega cilj je občane še intenzivneje osveščati v smislu 'kupuj zdravo'. Z odprtjem nove trgovinice, ki bo odprta skozi vse leto, to prakso še razširjamo," je poudaril dekan fakultete Branko Kramberger.

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru ima sedež na posestvu v Pivoli pri Mariboru. Lani je odprla nov prodajni center v Hočah, in sicer pri vhodu v Botanični vrt Univerze v Mariboru tik ob Pohorski tržnici.

V Mariboru ima stojnico na Trgu svobode, ki pa je le sezonske narave, odprta od maja do konca oktobra.

Trgovinica Meranovo je odprta od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro, v soboto pa od 8. do 12. ure. V ponudbi so med drugim bučno olje, jabolčni kis, jabolčni sok, jabolčni krhlji, ajdova moka in ajdova kaša, pražena in čokoladirana bučna semena. Na voljo je tudi velik izbor vin iz Vinske kleti Meranovo ter žganja in likerjev.

Posestvo Pohorski dvor, s katerim upravlja fakulteta, obsega več kot 400 hektarjev površin. Zajema gozd, travnike in polja, pokrite površine za pridelavo zelenjavnih sadik in okrasnega cvetja, rejski center za vzrejo prašičev, sadovnjake, botanični vrt ter vinograde na znameniti legi Meranovo.