c S

Pikalo in Štrukelj na srečanju enotno za boljše vrednotenje dela v vzgoji in izobraževanju

03.10.2018 07:25 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo se je sestal s predstavniki sindikata Sviz. Tako Pikalo kot glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj sta se strinjala, da je vprašanje vzgoje in izobraževanja v zadnjem času družbeno marginalizirano. Pikalo je podprl prizadevanja Sviza za boljše vrednotenje dela v vzgoji in izobraževanju.

Kot je v izjavi za medije po srečanju s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) dejal Pikalo, bi si želeli, da je sistem vzgoje in izobraževanja tisti, ki Slovenijo vleče naprej. Tako je ministrstvo pod njegovim vodstvom podprlo prizadevanja sindikata za boljše vrednotenje dela v vzgoji in izobraževanju, je poudaril in pojasnil, da imajo zaposleni na tem področju denimo nekoliko težje pogoje napredovanja kot drugi v državni in javni upravi. "Zaradi tega se nam zdi prav, da so tudi oni po letih krize, po skoraj izgubljenem desetletju primerno nagrajeni za svoje delo," je dejal.

Po Štrukljevem mnenju je v koalicijski pogodbi, ki jo je kot zavezo omenil tudi Pikalo, ključno to, da so se podpisniki opredelili za zviševanje sredstev za področje vzgoje in izobraževanja v tem mandatu in si za cilj zastavili šest odstotkov BDP. Veseli ga, da je ta pričakovanja minister danes potrdil in da se bo ta namera, da se zaustavi trend padanja sredstev za vzgojo in izobraževanja, odrazila že v proračunu za prihodnje leto.

"Po naši presoji gre za na nek način skrajni rok, ko se lahko še brez negativnih učinkov poigravamo z eno ključnih strateških prednosti te države, da ima zelo dobro usposobljeno in izobraženo prebivalstvo," je pojasnil. Ob tem pa je poudaril, da je kakovostno vzgojo in izobraževanje mogoče doseči zgolj s kakovostnimi učitelji.

Slovensko učiteljstvo je sicer v stavki, ki so jo zaradi odstopa prejšnjega predsednika vlade Mira Cerarja marca prekinili. O tem, kdaj in pod kakšnimi pogoji se bo stavka nadaljevala, če njihove zahteve ne bodo uresničene, pa bo glavni stavkovni odbor sindikata odločal na četrtkovi izredni seji, je napovedal.

Po njegovih navedbah v sindikatu ocenjujejo, da je vprašanje pogajanj o stavkovnih zahtevah, ki naj bi se začela še ta mesec, vprašanje največ dveh mesecev. "Kar je več, bi razumeli kot zavlačevanje," je poudaril.

Sicer pa so na današnjem srečanju na ministrstvu, kot je naštel Štrukelj, spregovorili tudi o implementaciji delovnega časa za učitelje, o katerem so se dogovorili v prejšnjem mandatu, o problemu nasilja, s katerim se soočajo na šolah, in o tem, da podjetja zelo pogosto spreminjajo programe elektronskih pripomočkov, kot so redovalnica, dnevnik in urniki, pri čemer ocenjuje, da bi lahko sledila logiki zaslužka.

Predstavniki ministrstva in sindikata bodo dialog nadaljevali na ravni delovnih skupin, v takšni sestavi kot danes pa se bodo sestajali enkrat na četrtletje.