c S

V EU shemo spodbujanja zdravih prehranjevalnih navad otrok vključene vse članice

03.09.2018 14:00 Bruselj, 03. septembra (STA) - Z začetkom šolskega leta se v državah EU nadaljuje program EU za razdeljevanje sadja, zelenjave in mleka. Šolska shema, ki naj bi spodbujala zdrave prehranjevalne navade otrok, je dosegla več kot 30 milijonov otrok v EU, saj so vanjo v celoti ali delno vključene vse države članice EU.

Šolska shema EU zajema razdeljevanje sadja, zelenjave in mlečnih proizvodov ter posebne izobraževalne programe za poučevanje šolarjev o pomenu dobre prehrane ter o tem, kako se hrana proizvaja, so sporočili iz Bruslja.

S povečanjem števila sodelujočih šol je v lanskem šolskem letu pobuda za zdravo prehranjevanje dosegla več kot 30 milijonov otrok v EU. V okviru sheme se vsako šolsko leto 150 milijonov evrov dodeli za sadje in zelenjavo, 100 milijonov evrov pa za mleko in druge mlečne proizvode, so še zapisali.

Čeprav je sodelovanje prostovoljno, so se shemi v celoti ali delno priključile vse države članice EU. Članice imajo sicer tudi možnost, da za financiranje sheme poleg pomoči EU prejmejo tudi nacionalno pomoč.

Pri izbiri proizvodov, ki se razdeljujejo, upoštevajo zdravstvene in okoljske vidike, sezonskost, raznolikost in razpoložljivost.

Države članice lahko spodbujajo lokalno ali regionalno nabavo, ekološke proizvode, kratke dobavne verige, okoljske koristi in sheme kakovosti kmetijskih proizvodov.