c S

V Svetem Andražu uredili muzejsko učilnico

03.09.2018 07:27 Lenart, 01. septembra (STA) - Občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah je v okviru čezmejnega projekta Interreg Slovenija-Madžarska uredila interaktivno učilnico šolstva skozi čas. Za vse, ki jih zanima, kako je potekalo šolanje nekoč, so jo odprli pred dnevi v okviru mednarodnega srečanja zdomcev in izseljencev.

Učilnico so v okviru projekta Escape uredili v prazni učilnici podružnične osnovne šole v Vitomarcih. Del prostora je urejen na star način s šolsko opremo izpred sto in več let, sodobni del pa s sodobno šolsko opremo. V učilnici je tudi stalna razstava šolskih pripomočkov in šolskih knjig iz različnih obdobij.

Obiskovalcem ponujajo "pobege v šolo skozi čas", prek katerih se lahko seznanijo z zgodovino šolstva. Kot se je to delalo nekoč, se lahko učijo o disciplini, oliki in lepem vedenju, izberejo učno uro lepopisja ali uro računstva, prav tako je na voljo ura petja in plesa. Pobegi so namenjeni tako skupinam otrokom kot odraslim.

"V okviru projekta se izvajajo pilotne izvedbe delavnic za osnovnošolske otroke, ki smo jih pričeli izvajati v juniju. V sklopu projekta je nastal tudi film šolstva skozi čas, ki si ga bodo ogledali učenci vitomarške šole ob začetku šolskega leta in je bil predvajan ob mednarodnem dogodku, ki se je odvijal prejšnji konec tedna," je za STA pojasnila Gordana Šori z Občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah.

Ta občina ima sicer dolgo zgodovino šolstva, saj prve omembe pouka segajo v leto 1791. Prav na podlagi zapisov iz tistih časov so uredili muzejsko učilnico.