c S

Srednjeevropska univerza v Budimpešti zaradi novega davka prekinila program za begunce

29.08.2018 11:17 Budimpešta, 29. avgusta (STA) - Srednjeevropska univerza (CEU) v Budimpešti je zaradi novega davka, ki ga je uvedla madžarska vlada, prekinila pripravljalna predavanja za begunce. Madžarska je 25. avgusta uvedla kazenski davek za nevladne organizacije, ki "spodbujajo migracije".

"Dokler pravni in davčni pogoji ostajajo nepojasnjeni, CEU ustavlja program," so v torek sporočili z zasebne univerze, ki jo financira ameriški milijarder madžarskega rodu George Soros.

Organizacije, ki po mnenju vlade konservativnega premierja Viktorja Orbana "spodbujajo migracije", morajo po novem plačati 25-odstotni davek od vseh sredstev in pomoči, ki jih prejmejo iz tujine.

Izraz "spodbujanje migracij" sicer ni povsem jasen. Storitve in dejavnosti za ljudi, ki imajo status begunca ali so pod mednarodno zaščito, niso zajete v zakon, vendar Orban in drugi vladni predstavniki istočasno poudarjajo, da tovrstne organizacije na Madžarskem niso dobrodošle, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Orbanova vlada je sprejela vrsto zakonov, s katerimi je omejila delovanje civilnodružbenih organizacij. Pod vprašajem je tudi obstoj CEU, saj bi ji lahko v skladu z lani sprejetim zakonom o visokem šolstvu do konca leta odvzeli dovoljenje za delovanje.

Pobuda odprtega učenja CEU je nudila pripravljalna predavanja za magistrski študij za begunce in osebe z mednarodno zaščito iz vseh držav evropskega gospodarskega prostora.