c S

V MSS zadovoljni s prvimi posveti s strankami

11.07.2018 07:36 Ljubljana, 10. julija (STA) - V Mladinskem svetu Slovenije (MSS), krovnem združenju nacionalnih mladinskih organizacij, so končali prvi krog posvetov s parlamentarnimi strankami o položaju mladih, predlaganih ukrepih MSS in mladinskih politikah, ki bi izboljšale položaj mladih. Do sedaj so se sestali s strankami LMŠ, SDS, Levica in SD, s pogovori pa so zadovoljni, so sporočili.

Predsednik MSS Tin Kampl je strankam predstavil pogled sveta na razvoj mladinskih politik v državi in ključne predloge, s katerimi bi se izboljšalo položaj mladih v naslednjih štirih letih. Ti predlogi tako vključujejo uvedbo kontinuiranega procesa vseživljenjske karierne orientacije, ureditev nacionalne sheme pripravništev, podvojitev fonda trajno najemniških stanovanj, dvig odstotka BDP oz. javnih sredstev, namenjenih za gradnjo najemniških stanovanj, vključitev predstavnika mladih v Ekonomsko-socialni svet in državni svet, znižanje starostne meje za pridobitev volilne pravice na 16 let in okrepitev delovanje Urada RS za mladino ter imenovanje ministra za mlade.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sta se MSS in LMŠ strinjala o večini predlogov, ki jih je potrebno vpeljati za mlade v naslednjih štirih letih. Tako so skupaj uspeli oblikovati skupna stališča o tem, kako izboljšati možnosti zaposlovanja mladih, uvedbi preferenčnega glasu, reševanju stanovanjske problematike, vključevanju mladih v politične organe in preselitvi Urada RS za mladino iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na raven vlade.

V SDS podpirajo predlog o imenovanju ministra za mlade brez listnice. V največji parlamentarni stranki bi mladim in mladim družinam prioritetno ponudili možnost najema praznih stanovanj v državni lasti in možnost kasnejšega odkupa teh stanovanj. Strinjajo se tudi s predlogom MSS o uvedbi mentorskih shem, a v takšni obliki, da bi delo mentorjev opravljali delavci tik pred upokojitvijo. Trenutne oblike kratkotrajnega dela bi zamenjali z novo obliko enovite pogodbe o zaposlitvi. V SDS se strinjajo tudi s predlogom o vključitvi mladih v Ekonomsko-socialni svet, načeloma naj bi bili naklonjeni tudi uvedbi e-volitev.

S predlogom o imenovanju državnega sekretarja, pristojnega za področje mladih, ki bo odgovoren za oblikovanje in izvajanje mladinskih politikih ter medsektorsko sodelovanje, se strinjajo v SD. Strinjajo se tudi s prioritetnem reševanjem stanovanjske problematike z zvišanjem javnih sredstev, namenjenih za gradnjo najemniških stanovanj, in o poudarku na preprečevanju prekarnih oblik zaposlitve in zvišanju minimalne plače na raven, ki bo mladim zagotavljala dostojno življenje. Glede področja spodbujanja vključevanja mladih v politiko sta se MSS in SD strinjali tudi, da je potrebno okrepiti državljansko vzgojo v šolah in odpreti sistematično razpravo o volilni pravici pri 16 letih.

V Levici so se s svetom strinjali o prioritetnem reševanju stanovanjske problematike, dvigu minimalne plače in preprečevanju prekarnih oblik dela.

Kampl je ob tem izrazil zadovoljstvo s prvim krogom pogovorov. Po njegovih besedah na MSS opažajo, da so bili predlogi ukrepov, ki so jih posredovali strankam pred državnozborskimi volitvami, vsaj v določenih segmentih upoštevani. Veseli jih, da so mladi prepoznani kot pomemben del družbe, MSS pa kot pomemben sogovornik. Ob tem je dodal, da so, sodeč po neformalnih informacijah, nekateri njihovi predlogi prišli v osnutke koalicijskih pogodb.

V sporočilu za javnost so ob tem zapisali še, da bodo tudi v prihodnje nadaljevali razprave in posvetovalne sestanke z vsemi političnimi strankami.