c S

S poučnim stripom za večjo prometno varnost mladih

14.06.2018 14:39 Ljubljana, 14. junija (STA) - Agencija za varnost prometa je v okviru programa za večjo prometno varnost otrok, mladostnikov in mladih pripravila stripovsko knjižico avtorja Davida Krančana Poljub po nesreči. Z njo želijo mlade opozoriti na prometno varnost ter jim na zabaven in njim razumljiv način približati tematiko prometne varnosti, so sporočili iz agencije.

Knjižico, ki je del aktivnosti za učence v tretji triadi pod skupno kampanjo Cesta je razred zase, so ob koncu šolskega leta razdelili celotni generaciji sedmošolcev na kar 454 slovenskih osnovnih šolah. Strip bo zagotovo sproščeno in poučno branje za vroče poletne dni, so prepričani z agencije.

Brezskrbnost poletnih dni še ne pomeni, da smo lahko brezskrbni tudi na cesti. Zlasti mladostniki so pogosto podvrženi slabemu zgledu sovrstnikov, ki tudi v prometu sproščajo adrenalin. Prav slabše razvite kognitivne funkcije, impulzivnost in pomanjkanje izkušenj v prometu pa pripomorejo k temu, da se mladi premalo zavedajo posledic nepravilnih ravnanj v prometu.

Strip zato naslavlja ključne dejavnike tveganja med mladimi, med temi pa so hitrost, alkohol in mobilni telefoni. Za izboljšanje prometne varnosti je pomembno mladostnike že zgodaj soočiti s to problematiko, saj bodo slej ko prej v prometu tudi sami udeleženi kot vozniki.

Strip tako mladim med drugim sporoča, da imajo omejitve hitrosti svoj namen in da je nošenje kolesarske čelade lahko odločilno že pri manjšem padcu. Naslavlja tudi problematiko uporabe mobilnih telefonov in slušalk v prometu, ki je med mladimi vse bolj razširjena. Ta namreč močno zmanjša pozornost in povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče. Obenem mlade spodbuja tudi k ničelni toleranci do alkohola in drog.

Agencija za varnost prometa je na Osnovni šoli Maksa Pečarja v Ljubljani s sedmošolci organizirala tudi poučno delavnico, delo po skupinah in tekmovanje v nagradnem kvizu. Dogodka sta se udeležila direktor agencije Igor Velov in avtor stripa, ki je predstavil svoje delo, like iz stripa in svoj pogled na prometno varnost.