c S

V Ljubljani konferenca o upravljanju interneta v Jugovzhodni Evropi

22.05.2018 16:03 Ljubljana, 22. maja (STA) - V slovenski prestolnici bo v sredo in četrtek potekala mednarodna konferenca z naslovom Dialog o upravljanju interneta v Jugovzhodni Evropi - SEEDIG 2018. Konference se bo po pričakovanjih organizatorjev udeležilo preko 100 udeležencev iz več kot 25 držav, ki bodo razpravljali o izzivih digitalne družbe in digitalne preobrazbe v regiji in širše.

Konferenca SEEDIG je namenjena odprtemu in vključujočemu dialogu o javnih politikah, povezanih z internetom, med različnimi deležniki iz Jugovzhodne Evrope in širše regije. Tema letošnjega dogodka je digitalna preobrazba in digitalna družba v Jugovzhodni Evropi.

Konferenca se bo začela z uvodnim panelom na visoki ravni, na katerem bodo sodelovali predstavniki Evropskega parlamenta, parlamentov iz regije, mednarodne organizacije Internet Society (ISOC), Organizacije za dodeljevanje spletnih imen in številk (ICANN), podjetij in nevladnih organizacij. Pod drobnogled bodo postavili digitalizacijo in digitalne politike v Jugovzhodni Evropi.

V nadaljevanju bodo predstavniki različnih vej oblasti, organizacij, podjetij, civilne družbe, tehniške skupnosti in akademske sfere razpravljali o digitalnih veščinah in vseživljenjskem učenju v podatkovnem gospodarstvu, o internetni nevtralnosti ter digitalnih pravicah in svoboščinah.

Drugi dan konference pa bo predvsem v znamenju kibernetske varnosti, digitalne ekonomije ter letošnje osrednje teme upravljanja interneta - varstva podatkov in splošne uredba EU o varstvu podatkov (GDPR).

V okviru konference SEEDIG 2018 že danes v Ljubljani potekata tudi predkonferenčni dogodek SEEDIG šola za mlade, ki je namenjena študentom iz Jugovzhodne Evrope in širše regije, ter poseben program za nove člane.

Letošnjo konferenco SEEDIG v sodelovanju s slovenskimi in mednarodnimi partnerji gosti inštitut za digitalno družbo Digitas, častni pokrovitelj dogodka pa je predsednik državnega zbora Milan brglez.

SEEDIG je regionalna pobuda za spodbujanje razprav in sodelovanja o zadevah, povezanih z upravljanjem interneta v Jugovzhodni Evropi in v širši regiji. Deluje kot proces, ki obsega letna regionalna srečanja, programe za razvoj mladih in celoletne aktivnosti, v okviru katerih spremljajo razvoj v regiji, spodbujajo aktivnosti na nacionalni ravni in regionalno sodelovanje.

Nastal je na pobudo Mednarodnega foruma o upravljanju interneta (IGF), ki deluje pod okriljem Združenih narodov in predstavlja okolje, v katerem potekajo razprave o zadevah, povezanih z upravljanjem interneta.