c S

Sviz od strank pričakuje njihovo stališče do vprašanj prihodnosti vzgoje in izobraževanja

09.05.2018 17:14 Ljubljana, 09. maja (STA) - Sindikat Sviz je pred prihajajočimi volitvami v DZ na stranke naslovil javni poziv k opredelitvi do pomena prihodnosti vzgoje in izobraževanja. Kot so izpostavili, stranke ne v javnih soočenjih ne v svojih programih ne omenjajo teh področij oziroma ne namenjajo potrebne pozornosti in skrbi vprašanjem vzgoje in izobraževanja.

Kot so zapisali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), upajo, da bodo stranke, ki kandidirajo na volitvah, še pravočasno sprevidele pomembnost področij vzgoje in izobraževanja in jim tako v tem predvolilnem času kot (zlasti) po volitvah z ustreznimi aktivnostmi namenile zadostno mero pozornosti in tudi sredstev.

Za Sviz, ki zastopa interese 38.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, raziskovalni dejavnosti in kulturi, je "skrajno zaskrbljujoče, da je razprava o prihodnosti javne vzgoje in izobraževanja v Sloveniji povsem odsotna iz predvolilnega dogajanja in soočenj političnih strank, ki kandidirajo na bližajočih se državnozborskih volitvah. Kot so opozorili, to v enaki meri velja tudi za znanost, raziskovalno dejavnost in kulturo.

"Čeprav desetletni trend padanja sredstev, ki jih država namenja za vzgojo in izobraževanje, neposredno napoveduje neizbežen padec kakovosti javnega vzgojno-izobraževalnega sistema v prihodnjih letih pri nas, to politike očitno ne skrbi," ugotavljajo.