c S

Informacijski pooblaščenec: Zakoniti zastopnik ne more biti pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov

20.04.2018 13:38 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Informacijski pooblaščenec je že prejel nekaj obvestil o imenovanju pooblaščenih oseb za varstvo podatkov, ki jih morajo po določbah splošne uredbe EU varstvu podatkov s 25. majem imenovati nekateri zavezanci. Pri tem pa informacijski pooblaščenec poudarja, da zakoniti zastopnik ne more biti pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov.

Kot so sporočili iz urada informacijskega pooblaščenca, so nekatera imenovanja v popolnem neskladju z zahtevami, ki jih glede imenovanja, položaja in nalog pooblaščenih oseb določa uredba.

Pooblaščena oseba med drugim ne sme biti v konfliktu interesov - takšnih nalog zato ne more opravljati nekdo, ki odloča o sredstvih in namenih obdelave osebnih podatkov, sicer bi pooblaščena oseba nadzirala samo sebe.

Pooblaščena oseba zato ne more biti direktor, prokurist, član uprave, ravnatelj ali drug zakoniti zastopnik ali zaposleni, če odloča o namenih in sredstvih obdelave osebnih podatkov. Vlogo pooblaščene osebe je treba razumeti kot neodvisnega notranjega svetovalca in "revizorja" glede osebnih podatkov, saj mora izvajati preglede, ozaveščati sodelavce in poročati vodstvu o svojih ugotovitvah, so pojasnili.

Splošna uredba o varstvu podatkov, ki bo v veljavo stopila čez malo več kot mesec dni, zagotavlja posodobljen okvir za skladnost na področju varstva podatkov v Evropi, ki temelji na odgovornosti. Podjetjem med drugim nalaga imenovanje pooblaščene osebe za varstvo podatkov, ki jo bodo morali imenovati tudi vsi organi javnega sektorja.