c S

Na 28. nacionalnem otroškem parlamentu mladi o šolstvu in šolskem sistemu

09.04.2018 07:40 Ljubljana, 09. aprila (STA) - V Državnem zboru bo danes potekalo zasedanje 28. nacionalnega otroškega parlamenta. Osrednja tema zasedanja bosta šolstvo in šolski sistem. Mladi parlamentarci bodo v okviru te teme razpravljali v štirih delovnih skupinah, svoje ugotovitve in razmišljanja pa bodo nato predstavili na plenarnem zasedanju.

Zasedanje 28. otroškega parlamenta se bo začelo ob 9. uri zjutraj. Pozdravne nagovore bodo imeli predsednik republike Slovenije Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez in predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darja Groznik.

Temu bo sledila izvolitev organov otroškega parlamenta in razdelitev ter delo po delovnih skupinah. Mladi bodo nato med plenarnim delom zasedanja, ki se bo začel ob 12. uri, predstavili svoje ugotovitve na izbrano temo. Tokratni nacionalni otroški parlament bo potekal pod naslovom "Šolstvo in šolski sistem".

Otroški parlament je projekt Zveze prijateljev mladine, v katerem sodelujejo osnovnošolci. Gre za javno tribuno na temo, ki jo izberejo osnovnošolci na državnem otroškem parlamentu. Pomeni tudi obliko sodelovanja otrok v družbenem dogajanju ter pridobivanje vedenj o človekovih in državljanskih pravicah, so zapisali na spletni strani ZPMS.

Nastal je na pobudo učencev, da bi lahko javno spregovorili, predstavili svoja mnenje, ideje, dileme o vprašanjih, ki so pomembna v obdobju odraščanja v okolju, kjer živijo, se šolajo ali preživljajo prosti čas, so še zapisali na spletni strani.