c S

Na stavkovnem shodu Sviza v Krškem približno 1200 protestnikov

14.03.2018 13:55 Krško, 14. marca (STA) - Na shodu šolnikov, uslužbencev vrtcev in zaposlenih v kulturnih ustanovah, ki ga je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) v Krškem pripravil v okviru današnjega nadaljevanja splošne stavke v vzgoji in izobraževanju, se je opoldne zbralo skoraj 1200 protestnikov. Prebrali so pismo sindikata in ponovili svoje zahteve.

Predsednica območnega odbora Sviza Posavje Marija Žgavc je za STA povedala, da so se zbrali predvsem zaposleni v krški, brežiški in sevniški občini, približno sto udeležencev pa se je pripeljalo tudi iz Novega mesta.

Na krškem približno enournem shodu so sicer med drugim opozorili na stavkovne zahteve, predstavljene ob začetku stavke februarja. Med drugim so zahtevali višje plače za vzgojitelje, učitelje in druge strokovne delavce v šolah, primerno ureditev plačila razredništva ter regres za vse z minimalno ali nižjo plačo v višini 1200 evrov bruto.

Zahtevali so tudi uresničitev dogovora, ki so ga v ponedeljek dosegli z vlado, hkrati pa opozorili na pomen šolstva in izobraževanja. Ena izmed govornic je denimo vprašala, kam sta se izgubila vloga slovenskega učitelja in njegov pomen. Ob neupoštevanju sindikalnih zahtev so napovedali nadaljevanje stavke.

"Vztrajamo in bomo vztrajali, da se v tej državi vzgojno-izobraževalnemu delu zagotovi dostojanstvo in ugled. Vztrajamo, naj se plača enako, kot se plačuje delo na primerljivih delovnih mestih v javnem sektorju. Nihče se iz nas ne bo norčeval," je v svojem nagovoru poudarila Žgavčeva.

Kot je za STA povedal eden od stavkajočih osnovnošolskih učiteljev, so protestirali zaradi povrnitve pravic, ki so jim imeli že leta 2009, zaradi krize pa so jim jih ukinili. Zdaj bi sicer radi nazaj le tisto, kar so imeli doseženo in podpisano že s prejšnjimi vladami.

Radi pa bi tudi opozorili, da bi morali bolj spoštovati delo ljudi, ki delajo za bodoče rodove in na izredno zahtevnih ter odgovornih izobraževalnih delovnih mestih, je še pristavil.

Sviz je shode danes pripravil še v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Celju, Velenju, Radovljici, Kopru, Kranju ter na Ravnah in na Ptuju. Zaradi stavke je danes povsod v Posavju odpadel šolski pouk, organizirano varstvo pa je obiskalo le nekaj otrok.