c S

Selitev radovljiške knjižnice bo stekla čez dva tedna

06.03.2018 14:22 Radovljica, 06. marca (STA) - Za ta teden načrtovan začetek selitve radovljiške knjižnice v novo stavbo se je zaradi nedokončanih gradbenih del nekoliko zamaknil. Selitev se bo z zaprtjem knjižnice začela 19. marca. Dotlej knjižničarji pozivajo bralce, naj si izposodijo čim več knjig in jim tako pomagajo pri selitvi, pri kateri bo sodelovalo tudi veliko prostovoljcev.

Kot pojasnjuje direktorica Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica Božena Kolman Finžgar, so glavni razlog za zamik selitve knjižnice nedokončana gradbena dela v notranjosti nove stavbe, ki še ne omogočajo selitve. Direktorica verjame, da bodo do 19. marca, ko bo knjižnica na Gorenjski cesti zaprla svoja vrata, gradbinci vendarle odpravili še zadnje težave in bo nato selitev lahko potekala nemoteno.

Gre za zahteven podvig, saj bo v času zaprtja v novo knjižnico na Vurnikovem trgu treba preseliti več kot 120.000 enot knjižničnega gradiva in ogromne količine opreme. Da bi bilo treba čim manj gradiva prenesti, knjižnica poziva bralce, naj si za čas, ko bo knjižnica zaprta, izposodijo čim več gradiva in ga nato vrnejo do 7. maja v novo knjižnico.

To bo olajšalo delo pri selitvi, pri kateri bodo pomagali tudi lokalni gasilci in prostovoljci. Javilo se jih je več kot 70, nad čimer so bili v knjižnici po besedah direktorice prijetno presenečeni. Odzvali so se ljudje različnih starosti in poklicev, nekateri imajo celo svoje kombije in so pripravljeni z njimi prostovoljno prevažati gradivo na novo lokacijo.

S prostovoljci so že imeli prvi sestanek in se pogovorili o tem, kako bo potekala selitev in kdaj ter kako bo vsak posameznik lahko pomagal. Začeli bodo s prenosom vsega gradiva v novo knjižnico, kar bo fizično najbolj zahtevno, v drugi fazi pa bo sledilo urejanje gradiva in nato odprtje knjižnice.

Od zaprtja obstoječe knjižnice do odprtja nove si bodo uporabniki lahko izposojali gradivo iz vseh ostalih enot knjižnice A. T. Linharta. Ta namreč deluje tudi v Lescah, ki bo v času selitve odprta vse dni v tednu, razen ob nedeljah, v Begunjah, na Brezjah, v Kropi, na Bledu, v Zasipu, v Bohinjski Bistrici, v Srednji vasi, v Stari Fužini in v Gorjah.

V 11 enotah je bilo lani uporabnikom na voljo več kot 226.600 enot raznolikega knjižničnega gradiva. Več kot 10.000 članov si je lani v povprečju izposodilo skoraj 70 enot knjižničnega gradiva, kar po številu izposojenih enot knjižnico uvršča visoko nad slovensko povprečje. Poleg tega so v njej izvedli več kot 1.900 različnih prireditev, predavanj, razstav, delavnic in akcij za spodbujanje branja s skupaj več kot 56.800 obiskovalci.

Za knjižnico bo nov dom v Radovljici, kjer bo v matičnem mestu pridobila še enkrat več prostora, kot ga ima sedaj, zelo pomemben. Nanj čaka že vrsto let. Gradnja novega objekta se je namreč začela že leta 2011, a se je zapletla zaradi stečaja Tehnika in še dodatno zavlekla zaradi čakanja na morebitna finančna sredstva države.

Občina je nato sama zagotovila sredstva za dokončanje gradnje in poleti 2016 se je gradnja z novim izvajalcem lahko nadaljevala. Končana bi morala biti lani septembra. Vendar se je gradnja zaradi napak na strehi znova zavlekla. Občina pa je za pridobitev gradbenega dovoljenja nato morala kupiti še parkirna mesta v kletni etaži.

Skupaj so celotni stroški ureditve nove knjižnice znašali skoraj pet milijonov evrov, občina pa je v polovičnem deležu sofinancirala tudi zunanjo ureditev trga v višini milijona evrov. Uporabno dovoljenje je objekt dobil 15. februarja, a je takrat ostalo še nekaj pomanjkljivosti v notranjosti, ki naj bi jih sedaj v kratkem vendarle odpravili.