c S

Mariborski študentski dom 7 celovito prenovljen

07.02.2018 13:46 Maribor, 07. februarja (STA) - Študentski domovi Univerze v Mariboru so izvedli celovito prenovo in energetsko sanacijo dotrajanega študentskega doma 7 v študentskem naselju na Gosposvetski cesti. Objekt, ki so ga danes slavnostno odprli, po novem nudi možnost nastanitve 255 osebam, kar je skoraj pol manj kot prej, predvsem zaradi več enoposteljnih sob.

Dom 7, zgrajen leta 1984, je bil s 454 ležišči največji med nastanitvenimi objekti Študentskih domov Univerze v Mariboru, a so pri prenovi po besedah direktorice Lidije Divjak Mirnik sledili željam študentom, saj ti največkrat hočejo bivati v sobi sami.

Prenovljeni dom, ki obsega 5186 kvadratnih metrov površin, ima 127 enoposteljnih sob in 64 dvoposteljnih sob oziroma apartmajev. Študenti se bodo lahko vanje vselili konec tega tedna, saj so časovno z zaključkom obnove lovili začetek novega študijskega obdobja.

Med obsežno prenovo, ki so jo začeli julija lani, so med drugim dodali 71 kuhinj ter obnovili vso notranjo opremo, sanitarije, okna, inštalacije in fasado. Poleg treh dvigal so uredili tudi dve dvižni ploščadi za invalide za vhod v dom.

Novost so tudi pralnica perila, glasbena in likovna soba. "Te imamo tudi v ostalih domovih. Še posebej po glasbenih sobah je zelo veliko povpraševanje," je povedala direktorica.

Investicija je stala nekaj manj kot 3,7 milijona evrov, ki so jih delno zagotovili iz sredstev evropske kohezijske politike. "Za relativno nizko ceno smo obnovili sicer zelo velik dom," je poudarila Divjak Mirnikova, ponosna, da so uspeli projekt izvesti le v dobrega pol leta. Gradbena dela je izvedlo podjetje Makro 5 gradnje.

Študentski domovi Univerze v Mariboru zajemajo skupno 16 domov v petih naseljih v različnih delih Maribora. Po obnovi študentskega doma 7 nudijo 2663 ležišč, od tega je 753 ležišč v enoposteljnih sobah. Trenutno so vsa zapolnjena.

Prihodnje leto imajo po besedah Divjak Mirnikove v načrtu, da se lotijo celovite obnove najstarejšega doma v njihovi sestavi, to je dom 1 na Tyrševi ulici. V njem je trenutno 220 ležišč, s prenovo pa naj bi se to število prav tako zmanjšalo.