c S

Danes nadaljevanje pogajanj o plačnih anomalijah, gasilci bodo odločali o stavki

11.12.2017 09:06 Ljubljana, 11. decembra (STA) - Vlada in sindikati javnega sektorja bodo popoldne nadaljevali s pogajanji o odpravi plačnih anomalij za zaposlene nad 26. plačnim razredom, a na sindikalni strani niso optimistični. Še pred tem pa bodo v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije, ki kot edini niso sklenili dogovora za odpravo anomalij do 26. plačnega razreda, odločali o stavki.

Gasilci so po podpisu aneksa h kolektivni pogodbi v javnem sektorju, ki eno od orientacijskih delovnih mest zvišuje za en plačni razred, prejšnji teden nadaljevali z resornimi pogajanji, saj želijo še dvig uvrstitve za 16 drugih delovnih mest. Obrambna ministrica Andreja Katič je njihove zahteve v celoti podprla, a ker ni imela mandata za dogovor, bodo gasilci odločali o stavki.

Medtem se bo v prihodnjih dneh verjetno nadaljevala stavka zaposlenih na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), ki med drugim zahtevajo odpravo anomalij, saj so nekatera primerljiva delovna mesta plačana slabše kot v policiji, in povečanje kadrovskega načrta.

V ponedeljek popoldne se bodo sicer nadaljevala krovna pogajanja vlade in sindikatov javnega sektorja o odpravi anomalij za delovna mesta nad 26. plačnim razredom. Seznanili se bodo s potekom pogajanj o teh vprašanjih po resorjih. Zadovoljstva z vladnimi predlogi med sindikati ni zaznati. Vodja pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je za STA dejal, da pričakuje, da bodo pogajanja neuspešno končana.

V pogajalski skupini, ki jo vodi Jakob Počivavšek, pa nasprotujejo že samemu načinu pogajanj, saj želijo, da bi se hkrati z odpravo omenjenih plačnih anomalij pogajali tudi o tistih odstopanjih, ki so nastala s spremenjenim vrednotenjem zdravniških delovnih mest, saj da je to "edini način, ki bi preprečil nastajanje vedno novih anomalij". Zaradi tega se tudi oni odločajo o stavki.