c S

Glavni odbor Sviza bo konec meseca odločal o stavki

17.11.2017 11:19 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) bo konec meseca odločal o stavki, če bo odločitev potrdil, se bo do nje opredelilo še članstvo. Sviz je namreč pred mesecem dni pristojnemu ministrstvu poslal zahtevo po zvišanju plač, pogovori pa še niso stekli, je dejal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj.

Sviz je pristojnemu ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pred mesecem dni poslal zahteve po zvišanju plač v izobraževanju od vrtcev do univerz, po ustreznem vrednotenju razredniškega dela in po zvišanju proračunskih sredstev za izobraževanje. Plače v izobraževanju namreč zaostajajo za plačami primerljivih poklicev v javnem sektorju, torej plačami v zdravstvu in državni upravi, je danes znova poudaril Štrukelj.

Kot je pojasnil, odgovor ministrstva, ki so ga prejeli v četrtek, "ne omogoča interpretacije, ki bi nam zagotavljala, da se je vlada z nami pripravljena pogovarjati". Ministrica Maja Makovec Brenčič namreč po Štrukljevih besedah v odgovoru sindikat usmerja na centralna pogajanja o odpravi plačnih anomalij, s čimer pa da zahteve sindikata "nimajo nobene zveze". "To je zahteva po izboljšanju plač, zato tega napotila v resnici ne razumemo oziroma ga razumemo kot zavrnitev pripravljenosti na pogajanja," je dejal.

Po njegovih besedah pa je ministrica v odgovoru po drugi strani tudi navedla, da je izhodišča za pogajanja poslala v medresorsko usklajevanje. Za to pa se, kot je dejal Štrukelj, ne ve, kdaj se bo končalo. "Ker smo izčrpali roke, nam ne preostane drugega, kot da se poslužimo pritiskov in orodij, ki bodo prisilili vlado, da bo storila, kar je njena dolžnost - da se bo začela z nami pogajati o zahtevah, ki so bile posredovane," je pojasnil Štrukelj.

Ob tem je tudi ocenil, da jih vlada ne jemlje kot enakopravne partnerje, saj z njimi ravna drugače kot s policisti, zdravniki in gasilci, s katerimi se je o specifičnih zahtevah ločeno pogajala. "Mi to razumemo kot žalitev," je dejal.

Napovedal je, da se bodo o tej temi v torek pogovorili tudi s predstavniki ravnateljskih združenj, izredna seja glavnega odbora sindikata, na kateri bodo odločali o splošni stavki in določili tudi njen datum, pa bo predvidoma 30. novembra. Kot je dejal, v kampanji sindikata po državi že pojasnjujejo razloge, ki jih pripeljali do predloga stavke. "Verjamemo, da bo članstvo stavko izglasovalo," je prepričan Štrukelj.

Pojasnil je, da se stavkovne zahteve nanašajo na več deset tisoč zaposlenih, ni pa želel razkriti, kolikšno naj bi zvišanje plač bilo. Dejal je le, da je predlog v okviru zahtev, ki so bile do zdaj oblikovane v drugih delih javnega sektorja.

Dodal je še, da bo izvršni odbor sindikata na seji glavnega odbora predlagal, da se k že omenjenim zahtevam doda še zahteva o višjem regresu za vse, ki so pod minimalno plačo, in sicer v višini 1200 evrov.