c S

Letošnji mednarodni dan študentov v znamenju obletnice študentske ustave in uveljavitve zakona

17.11.2017 09:06 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Študenti danes praznujejo svoj mednarodni dan. 17. novembra 1939 so se češki študenti uprli nacistični zasedbi praške univerze in za to plačali s svojimi življenji. Na krovni študentski organizaciji (ŠOS) danes praznujejo tudi 20 let študentske ustave, ki so jo leta 1997 sprejeli predstavniki študentov ljubljanske in mariborske univerze.

S študentsko ustavo so študenti utemeljili pogoje za demokratično in samoupravno skupnost študentov, ki se združuje v stanovsko organizacijo, Študentsko organizacijo Slovenije. Ta danes združuje 51 lokalnih študentskih klubov in tri študentske organizacije univerz, ki skupaj letno izvedejo na tisoče projektov za študente v športu, kulturni in zabavi. Prav tako klubi skrbijo za pomoč študentom, ko se ti srečajo s pravnimi vprašanji in težavami pri študiju, ali izboljšanju socialnega položaja.

ŠOS bo ta dan danes obeležil s slavnostno akademijo v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, na kateri bo slavnostni govornik predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Na mednarodni dan študentov pa po naključju sovpada tudi uveljavitev zakona o urejanju položaja študentov, ki odpravlja večji del varčevalnih ukrepov za študente in med drugim na novo ureja čas unovčevanja subvencij za subvencionirano študentsko prehrano.

Zakon, ki so ga pripravili v ŠOS, podaljšuje koriščenje študentskih bonov do 21. ure (prej do 20. ure), prav tako podaljšuje koriščenje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, a največ do konca študijskega leta, v katerem dopolnijo 26 let.

Po novem bodo dijaki in študenti, ki prejemajo štipendijo po zakonu o štipendiranju, lahko tudi med letom zaprosili za prejemanje dodatka za bivanje, če bodo za to izpolnjevali pogoje.

Tudi status študentom ne bo več prenehal z dnem, ko magistrirajo, ampak z iztekom študijskega leta, v katerem magistrirajo.

Zakon še ureja potrebe študentov s posebnimi potrebami. Pri tem bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport z enotnim pravilnikom uredilo položaj študentov s posebnimi potrebami oz. poenotilo doslej različne prakse posameznih visokošolskih zavodov.

"Z njegovo uveljavitvijo smo na ŠOS zaključili polletno javno in politično kampanjo za izboljšanje položaja študentov in s ponosom lahko rečemo, da naš trud ni bil zaman," so zapisali v sporočilu za javnost.

Študenti bodo s prihodnjim tednom uživali v razširjenih pravicah na področjih štipendiranja in subvencionirane študentske prehrane ter koristili status študenta na magisteriju do konca študijskega leta, so še dodali na ŠOS.