c S

Študij v Veliki Britaniji po znižani ceni tudi prihodnje leto

03.10.2019 Slovenski dijaki in študentje bodo lahko tudi v prihodnjem študijskem letu, ne glede na izid brexita, študirali po znižani ceni, ki že sedaj velja za državljane EU. Znižana cena bo zanje veljala ves čas študija. Po končanem študiju bodo v Veliki Britaniji lahko bivali še dve leti, je danes pojasnila britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey.

"Za študente, ki bodo študij začeli naslednje leto, bo iz finančnega vidika vse ostalo enako," je za STA ob robu predstavitve študija v Veliki Britaniji pojasnila veleposlanica Honey.

Študentje, ki se bodo vpisali na študij v letu 2020/21, bodo ves čas študija plačevali znižano vpisnino. Cena vpisnine bo takšna, kot velja za britanske študente in trenutno tudi za študente, ki prihajajo iz držav EU. Študentje iz tretjih držav namreč plačujejo višje vpisnine kot državljani EU in britanski študentje. Tudi dostop do virov financiranja šolnin se v prihodnjem študijskem letu za študente iz Slovenije ne bo spremenil, je potrdil direktor British Councila v Sloveniji Dragan Barbutovski.

Kako bodo po brexitu potekali progami študijskih izmenjav, še ni znano. Britanski premier Boris Johnson je sicer danes predstavil predlog novega dogovora o brexitu in hkrati ponovil pripravljenost na brexit brez dogovora.

"Če bomo dosegli dogovor, bomo imeli prehodno obdobje, ko bodo ti dogovori ostali. Takrat se bomo odločali tudi o nadaljevanju teh programov," je pojasnila veleposlanica. Dodala je, da gre slovenskim študentom študij v Veliki Britaniji odlično od rok, kar tretjina jih namreč študira na treh najboljših univerzah - Oxfordu, Cambridgu in UCL.

Ažurne informacije glede študija v Veliki Britaniji bo slovenski British Council objavljal na Facebookovi strani Study UK Slovenia. Na tej strani bodo objavljali tudi informacije o vplivu brexita na študij.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je izpostavil, da se bo "slovenska vlada trudila, da bodo prihodnji odnosi čim boljši". "Ob urejanju prihodnjih odnosov bo slovenska vlada jasno zastopala stališče recipročnosti, da mora biti na obeh straneh za študente poskrbljeno na enak način," je dodal.

Tudi Pikalo je del doktorskega študija opravil v Veliki Britaniji. Vezi med državama ocenjuje kot dobre, si pa želi, da bi se tudi več britanskih študentov odločilo za študij v Sloveniji. "Tudi mi imamo odlične univerzitetne programe," je dodal.

Vsako leto britanske univerze obiskuje okoli 400 slovenskih študentov. Okoli 170 jih vsako leto študij dokonča. Najpogosteje se odločajo za najbolj ugledne britanske univerze in univerze, ki omogočajo specifične kombinacije predmetov, so pojasnili na British Council. Je pa med slovenskimi študenti manj zanimanja za študij na Severnem Irskem. Barbutovski je ob tem za STA pojasnil še, da je tradicija študija Slovencev na Otoku dolga. Med drugim so tam študirali fizik Mitja Rosina, igralka Polona Vetrih in politik Dimitrij Rupel.

Ljubljana, 02. oktobra (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.