c S

Kako ravnati s telefoni v šolah?

31.05.2023 11:20 Pametni telefoni zavirajo razvoj možganov pri otrocih. Pretirana uporaba zaslonov povzroča zasvojenost. Kaj lahko proti temu stori država? Kaj če bi prepovedali telefone v šolah in omogočili mladim vsaj takrat malo oddiha od naprav?

Za pretirano uporabo zaslonov in posledične morebitne zasvojenosti so odgovorni predvsem starši. Vzgojno-izobraževalne ustanove pa so takoj za njimi tiste, ki bi morale imeti jasna pravila. A teh še ni. Vsaka šola sama zase odloča o tem. Nekatere z več poguma, druge z manj, velikokrat v strahu pred starši. A dejstva so do zdaj že znana: otroci se zaradi zaslonov manj družijo, pretirana uporaba škoduje njihovim možganom, vedno več je zasvojenosti.

Največ šol ima pravilo, da otroci telefone lahko prinesejo, vendar morajo biti ti pospravljeni v torbah ali v omaricah. A telefoni tudi v tem primeru razpršujejo koncentracijo otrok, saj otroci komaj čakajo na odmor, da se priklopijo in preverijo dogajanje. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda pravi: "To idejo je treba pozdraviti, telefon je v šoli in pri pouku moteč element. Če ima otrok pri sebi telefon, verjetno išče ali pa čaka na neke klice ali pa želi kar naprej nekaj pogledati noter. Želim si, da se telefoni pri pouku in pri dejavnostih, povezanih s šolo, kot so izleti in ekskurzije, ne bi uporabljali."


>> Več: Kako ravnati s telefoni v šolah?