c S

Visokošolski sindikat nadaljuje stavko, ki jo minister Papič označuje za nepotrebno

30.05.2023 13:44 Visokošolski sindikat Slovenije bo danes stavkal na vseh treh javnih univerzah. Odpadel bo pedagoški proces, vključno z napovedanimi izpiti. Zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, opozoriti pa želijo tudi na škodljivost novele zakona o visokem šolstvu.

Sindikat vladi očita, da ni pripravljena odpraviti plačnih krivic v visokem šolstvu, med glavnimi zahtevami pa je vključitev vseh zaposlenih, tudi raziskovalcev in plačne skupine J, v eno kolektivno pogodbo.

Predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič je na petkovi novinarski konferenci dejal, da je bilo nespoštljivega odnosa vlade in ministrstva za visoko šolstvo do visokega šolstva dovolj in da bo akademska skupnost s stavko vladi izrekla nezaupnico. Podplačani so strokovni delavci v plačni skupini J, visokošolski sodelavci, lektorji, predavatelji in bibliotekarji, krivično je tudi plačno razmerje do zdravnikov specialistov, pravi predsednik visokošolskega sindikata Kovačič.

"Vlada je v očeh akademske skupnosti zapravila vso legitimnost in kredibilnost, zato ji bo akademska skupnost v torek izrekla nezaupnico," je opozoril Kovačič.

>> Več: Visokošolski sindikat nadaljuje stavko, ki jo minister Papič označuje za nepotrebno