c S

"Vzgoja in izobraževanje sta na prelomni točki"

30.05.2023 07:42 Slovensko šolstvo je na prelomni točki, če se k reševanju ne bo pristopilo celostno, bo sledil kolaps sistema, so zatrdili na posvetu o aktualnih težavah vzgojno-izobraževalnega sistema.

Udeležence posveta v organizaciji komisije državnega sveta za znanost, kulturo in izobraževanje je v uvodu nagovoril predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ki je med drugim opozoril na veliko pomanjkanje učiteljev in drugih delavcev tudi pri poučevanju otrok s posebnimi potrebami v vseh programih. Poudaril je, da se že dalj časa kaže primanjkljaj administrativno-tehničnega osebja v računovodstvu. Opozoril je tudi na večletno onemogočanje napredovanja vodilnega pedagoškega kadra oz. ravnateljev, kar vedno bolj vpliva tudi na to, da je za to delovno mesto vedno manj interesa.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je pojasnil, da so v pripravi spremembe na področju profesionalnega in kariernega razvoja učiteljev in ravnateljev, s katerimi bodo posodobili obstoječi sistem in izboljšali delovne razmere. Korak k temu predstavljajo tudi aktualne spremembe osmih pravilnikov o normativih in standardih. Poleg tega je poudaril varnost zaposlitve, ki je v primerjavi z drugimi državami OECD-ja med višjimi. Pri načrtovanju zadostnega števila kadrov na ministrstvu po njegovih navedbah spremljajo tudi starostne značilnosti zaposlenih in v prihodnjih desetih letih pričakujejo, da se bo "pokrilo 6500 učiteljev".

>> Več: "Vzgoja in izobraževanje sta na prelomni točki"