c S

V torek stavka na vseh treh javnih univerzah

29.05.2023 07:23 V torek bo visokošolski sindikat nadaljeval stavko. Potekala bo na vseh treh javnih univerzah. Če bo potrebno, se bo nadaljevala 13. in 14. junija, pa tudi jeseni in v zimskem času. Moti jih po njihovem mnenju podcenjujoč odnos vlade.

V visokošolskem sindikatu ocenjujejo, da vlada ni pripravljena odpraviti plačnih krivic v visokem šolstvu. Po mnenju sindikata so podplačani strokovni ter visokošolski delavci, lektorji, predavatelji, bibliotekarji in informatiki, krivično pa naj bi bilo tudi plačno razmerje do zdravnikov specialistov. Opozorili so, da se bo rok za reformo plačnega sistema iztekel čez dober mesec, predloga za odpravo plačnih nesorazmerij pa še vedno ni.

Predsednik Visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič je na novinarski konferenci dejal, da imajo v sindikatu dovolj nespoštljivega odnosa vlade in ministrstva za visoko šolstvo do visokega šolstva. "Stavko podpirata rektorja univerz v Ljubljani in Mariboru, vrsta dekanov, Študentska organizacija Slovenije in študentje. Akademska skupnost kot celota se bo uprla vladi. Vlada je v očeh akademske skupnosti zapravila vso legitimnost in kredibilnost. In zato ji bo akademska skupnost v torek izrekla nezaupnico," je dodal Kovačič.

V sindikatu med drugim zahtevajo vključitev vseh zaposlenih na univerzi v eno kolektivno pogodbo – vključno s skupino H, ki jo predstavljajo raziskovalci, in skupino J, ki jo predstavlja podporno osebje. Poudarili so, da se plače tehničnega in strokovnega osebja, ki je nujno potrebno za izvedbo pedagoškega in raziskovalnega procesa, začenjajo že malo nad minimalno plačo, zaradi česar vse več zaposlenih odhaja na boljša delovna mesta.

>> Več: V torek stavka na vseh treh javnih univerzah