c S

Omejitev vpisa letos na 70 šolah, izrazito povečano zanimanje za gradbenega in ekonomskega tehnika

23.05.2023 13:37 Vpis bo letos omejen na 70 srednjih šolah, a število prijavljenih bodočih dijakov število razpisanih mest presega le za peščico. Za vpis se je sicer prijavilo 22. 870 kandidatov, na voljo pa je 25. 428 razpisanih mest.

Kot so sporočili z ministrstva za vzgojo in izobraževanje, se je do končnega datuma za prenos prijav, 24. aprila, za vpis v srednje šole za šolsko leto 2023/2024 prijavilo 22.870 kandidatov. V prenosnem roku je svojo prijavo preneslo 1963 kandidatov.

Prvotno število razpisanih mest (25.560) za vpis novincev v srednje šole za prihodnje šolsko leto se je malenkost spremenilo, saj so do roka za prenos prijav na nekaterih programih obseg razpisanih mest zmanjšali. "Na nekaterih izobraževalnih programih se je namreč sprva prijavilo zelo malo kandidatov ali celo nihče. Po roku za prenos prijav smo v mesecu maju na nekaterih programih, kjer je interes za vpis večji in imajo šole še na voljo prostorske in kadrovske zmogljivosti, obseg mest zaradi večjega števila prijavljenih povečali (za 534 mest), tako je zdaj na voljo 25.428 razpisanih mest," so pojasnili na ministrstvu.

Poleg navedenega števila dodatno razpisanih mest so na nekaterih izobraževalnih programih soglašali s predlogi šol, da v okviru obstoječega obsega razpisanih oddelkov sprejmejo več prijavljenih kandidatov, kot je razpisanih mest, predvidenih za novince.

>> Več: Omejitev vpisa letos na 70 šolah, izrazito povečano zanimanje za gradbenega in ekonomskega tehnika