c S

NPZ tudi v tretjem razredu, drugi tuji jezik od 7. razreda dalje?

23.05.2023 07:55 Predlog novele zakona o osnovni šoli uvaja obvezno nacionalno preverjanje znanja (NPZ) za tretješolce, prvi tuji jezik v 1. razredu in drugi tuji jezik v zadnjem triletju. Izenačuje tudi učence, ki se šolajo doma, z učenci, ki obiskujejo šolo.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je pripravilo predlog novele zakona o osnovni šoli. Med novostmi je tudi uvedba NPZ-ja za tretješolce. Dosežki učenca in državna povprečja pri NPZ-ju se v obliki odstotnih točk v 3. in 6. razredu zapišejo v obvestilo o dosežkih pri NPZ-ju, v 9. razredu pa v zaključno spričevalo osnovne šole, predvideva predlog.

Prav tako predvideva začetek rednega poučevanja drugega tujega jezika v tretjem vzgojno-izobraževalnem obdobju (od 7. do 9. razreda) in začetek poučevanja tujega jezika v 1. razredu.

Predlog novele določa tudi nov koncept razširjenega programa, v okviru katerega šola razvija spodbudno in varno učno okolje, kjer je več prostora za medsebojno sodelovanje med učenkami in učenci, več možnosti za udejanjanje načela enakih možnosti in upoštevanja potreb ter interesov učencev.

>> Več: NPZ tudi v tretjem razredu, drugi tuji jezik od 7. razreda dalje?