c S

Dan števila pi: Nejc Korošec pravilno povedal kar 1123 decimalk konstante

15.03.2023 07:38 Na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani so zaznamovali dan števila pi in svetovni dan matematike, ki ju vsako leto praznujemo 14. marca. Poleg bogatega programa je bilo najbolj zanimivo tekmovanje v recitiranju te znane konstante.

Dan števila pi po celem svetu pospremijo s številnimi dogodki, večinoma s tekmovanji v pomnjenju decimalk edinstvenega števila. Tudi Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani je ta dan zaznamovala s celodnevnim programom in tekmovanjem v recitiranju števila pi. Zmagovalec je postal Nejc Korošec, dijak Gimnazije Kranj, ki je pravilno povedal kar 1123 decimalk števila pi. Med najmlajšimi tekmovalci sta bila tokrat sedemletni Edvard in šestletna Frida Kaloh iz Maribora, ki se oba že od tretjega leta udeležujeta matematičnih tekmovanj po svetu.

Tekmovanje in prireditev je vodil igralec in televizijski voditelj Nik Škrlec, ki je nekdanji državni prvak v pomnjenju in rekorder v recitiranju števila pi. Poleg že tradicionalnega tekmovanja, ki ga vsako leto organizirata Študentska organizacija FMF in Študentski svet FMF-ja, je potekalo tudi tekmovanje v peki pit, obiskovalci pa so se pred tekmovanjem lahko udeležili kratkega znanstvenega predavanja o vesolju ter prikazov različnih fizikalnih poskusov, poroča STA.

>> Več: Dan števila pi: Nejc Korošec pravilno povedal kar 1123 decimalk konstante