c S

Vladna pogajalska skupina in predstavniki Sviza parafirali stavkovni sporazum

09.03.2023 08:33 Vladna pogajalska skupina in predstavniki Sviza parafirali stavkovni sporazum, v četrtek bo o njem odločal še glavni stavkovni odbor Sviza.

Zadovoljstvo z doseženim sta po pogajanjih izrazila minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, ki je vodja vladne pogajalske skupine, in glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

"Z velikim zadovoljstvom sporočamo, da smo uspešno zaključili fazo usklajevanja stavkovnega sporazuma, ki je zdaj parafiran, sledi pa še potrjevanje tako na strani sindikata kot tudi na strani vlade," je po pogajanjih v izjavi za javnost povedal minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Papič. Papič je izredno zadovoljen, da jim je uspelo pripeljati sporazum do točke, ko nerazrešene stvari prenašajo v reformo plačnega sistema oziroma v novo plačno lestvico. "Zdaj smo ustvarili pogoje, da se dejansko tudi uradno na področju izobraževanja, šolstva, visokega šolstva, znanosti in kulture lotimo našega stebra v novi plačni reformi," je pojasnil. Gre za enotni steber, ki pokriva vsa področja, od vrtca, osnovne, srednje šole do visokega šolstva, znanosti in kulture.

Papič bi težko ocenil, kdaj naj bi se začela pogajanja za ta steber. Sicer neke okvirne datume imajo, a morajo najprej končati postopek potrjevanja stavkovnega sporazuma na obeh straneh. Po tem pa ne vidi ovir, da bi začeli resna usklajevanja tudi novega plačnega sistema.

>> Več: Vladna pogajalska skupina in predstavniki Sviza parafirali stavkovni sporazum