c S

Zavod Krog v Egiptu s projektom o osveščanju in izobraževanju o otrokovih pravicah

13.10.2018 20:00 Aleksandrija, 13. oktobra (STA) - Mednarodna nevladna organizacija s sedežem v Ljubljani Zavod Krog je v Egiptu s treningom trenerjev na področju otrokovih pravic začela nov projekt, katerega cilj je osveščanje in izobraževanje o pravicah otrok. Projekt podpira slovensko ministrstvo za zunanje zadeve.

Kot so sporočili iz zavoda, je bilo prvo od treh usposabljanj s področja otrokovih pravic za nove trenerje v Aleksandriji. V njem je sodelovalo več kot dvajset učiteljev, vzgojiteljev in pedagogov iz rejniških domov ter predstavnikov oblasti. Sledijo še treningi v Kairu in Tanti.

Na treningu v Aleksandriji so udeleženci preizkusili tudi priročnik ministrstva za zunanje zadeve z naslovom Naše pravice, s pomočjo katerega bodo v nadaljevanju projekta izvedli izobraževanja otrok. Komplet kartic Naše pravice za poučevanje otrok in knjižica z navodili za učitelje sta didaktični pripomoček, ki naj bi spodbujala učence k učenju o njihovih pravicah.

V Egiptu so kljub celoviti zakonodaji o pravicah otrok te v praksi redno kršene na vseh področjih. Med razlogi so težke življenjske razmere družin, neizobraženost in neosveščenost staršev in učiteljev o pravicah, potrebah in potencialih otrok.

Novi trenerji bodo v prihodnjih dveh letih izvedli delavnice s področja otrokovih pravic za odrasle - starše, učitelje ali pedagoge, ter otroke. V Kairu, Tanti in Aleksandriji bodo izvedli izobraževanja o otrokovih pravicah za več kot 850 otrok. Ta se bodo zaključila z več promocijskimi dogodki o otrokovih pravicah, ki jih bodo zasnovali in izvedli sami otroci ob pomoči pedagogov, so še sporočili iz Zavoda Krog.