c S

Mesec znanosti 2022

23.09.2022 V letu 2022 se Mesec znanosti vrača v svoji bolj uveljavljeni podobi. Od konca septembra do konca decembra se bodo zvrstili številni dogodki na različnih področjih znanosti in znanstvene politike. Med njimi bodo tudi nekatere novosti kot so Dan odprte znanosti 2022 in dan odprtih vrat slovenskih superračunalnikov ter uveljavljeni dogodki kot je podelitev nacionalnih nagrad na področju znanosti in inovacij, delavnice od duševnem zdravju raziskovalcev Mlade akademije in letni posvet raziskovalcev v tujini, ki ga organizira društvo VTIS.

Po pandemičnem obdobju in po Predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije se Mesec znanosti v letu 2022 vrača v bolj tradicionalni obliki. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo v sodelovanju s številnimi organizacijami  tudi v letošnji jeseni organiziralo številne dogodke, ki bodo namenjeni predstavitvi dela, rezultatov, uspehov in načrtov slovenske znanosti in raziskovanja ter na ta način predstavljajo enega glavnih orodij promocije znanosti v slovenskem prostoru.

Naraščajoč interes, pojav novih interesnih področij dela ter zagon ob sprejemu novih strateških dokumentov na področju znanosti so vodila, na podlagi katerih smo tudi v letu 2022 sprejeli odločitev, da Mesec znanosti raztegnemo na obdobje od meseca oktobra do konca meseca decembra.


V letu 2022 z Mesecem znanosti naslavljamo tudi nekatere nove teme, kot je občanska znanost, za katere verjamemo, da bodo prispevale k okrepljenemu zanimanju splošne javnosti za področje znanosti. Po daljšem premoru se Mesec znanosti vrača tudi na Mednarodni obrtni sejem v Celju, kjer bo, po letu 2019, ponovno predstavljeno Stičišče znanosti in gospodarstva. 

V sodelovanju z novim partnerji poskušamo promocijo znanosti povezati tudi z aktivnostmi na področju inovacij, zato bomo v okviru Meseca znanosti letos podrli tudi izvedbo Festivala Uni.Minds, ki je največji slovenski spletni festival za grajenje inovacijske skupnosti in partnerstev med akademskim okoljem in gospodarstvom.

Z nekaterimi temami in projekti se z Mesecem znanosti počasi, a vztrajno vključujemo tudi v mednarodne aktivnosti, zato bomo zagotovili tudi podporo pridruženim dogodkom Evropske noči raziskovalcev ter projektu Inovacijskega kampa za mlade iz Sredozemlja, ki ga načrtuje Evro-sredozemska univerza – EMUNI.

Med bolj uveljavljenimi dogodki so zagotovo tudi informativni dnevi Obzorja Evropa, ki bodo letos sovpadali s sprejemanjem novih delovnih programov za leti 2023 in 2024 in bodo posledično ponudili najbolj aktualne in sveže informacije, relevantne za slovenski znanstvenoraziskovalni in inovacijski prostor.

Posebno zanimivost letošnjega programa Meseca znanosti predstavlja tudi Dan odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov, kjer bodo obiskovalci imeli priložnost obiskati in od blizu spoznati delovanje zmogljivih računalnikov v Sloveniji.

Mesec znanosti 2022 pa povezujemo tudi z novo iniciativo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport »Platforma znanja«, ki je namenjena krepitvi pretoka informacij med predstavniki oblikovalcev politik z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, predstavniki s Stalnega predstavništva pri Evropski uniji v Bruslju (SPBR) in širokim krogom deležnikov na področjih znanosti, visokega šolstva in inovacij o aktualnih pobudah na ravni EU ter izmenjavi pogledov ter stališč do teh pobud. V okviru Meseca znanosti bomo namreč organizirali že četrti letošnji posvet Platforme znanja.

Tudi v letošnjem letu sta prepoznavni oznaki Meseca znanosti #mesecznanosti in #Tojeznanost, zato lahko vsak od vas prispeva svoj del h krepitvi prepoznavnosti in priljubljenosti znanosti v Sloveniji. 

Pridruži se dogodkom Meseca znanosti tudi ti!


Načrtovani dogodki za leto 2022. Podrobnejše informacije o posameznih dogodkih bomo sprotno posodabljali.

  1. Stičišče znanosti in gospodarstva – 54. MOS, 14. september – 18. september 2022 (dogodek v živo), Celje, Celjski sejem
  2. Predstavitev razpisov Obzorje Evropa ERC in MSCA v 2022 in 2023, 28. september 2022 (spletni dogodek), velika dvorana MIZŠ
  3. Evropska noč raziskovalcev – pridruženi dogodki, 30. september 2022 (različni dogodki)
  4. Srečanje "Vaje za vzajemno učenje" (MLE) za občansko znanost , 10. oktober – 11. oktober 2022 (dogodek v živo), Ljubljana, velika dvorana MIZŠ
  5. Dan odprte znanosti, 11. oktober 2022 (hibridni dogodek), Ljubljana, Hotel Four Points by Sheraton (Hotel Mons)
  6. Dan odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov , 25. oktober 2022 (hibridni dogodki), različne lokacije po Sloveniji
  7. Doktorat- kako pa ti definiraš uspeh?/ PhD – how do you define success? – spletna delavnica Mlade Akademije, 26. oktober 2022 (spletni dogodek)
  8. Odprta znanost 2022 - z odprtostjo do izboljšanja kakovosti raziskovalnega dela – delavnica Mlade Akademije, 27. oktober 2022 (hibridni dogodek)
  9. Inovacijski kamp za mlade Evro-sredozemske univerze – EMUNI, serija spletnih dogodkov in dogodkov v živo
  10. Festival Uni.Minds, 8. do 10. november 2022, (spletni dogodki)
  11. Informativni dan za digitalno področje grozda 4 in Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT) v programu Obzorja Evropa, 16. november 2022, velika dvorana MIZŠ
  12. Podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, 19. december 2022, Ljubljana, Cankarjev dom (dogodek se bo neposredno prenašal na RTV SLO)
  13. Platforma znanja – 4. posvet, december 2022, Ljubljana
  14. 7. Simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini, velika dvorana MIZŠ (hibridni dogodek)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.