c S

Matura 2021 bo v skladu z maturitetnim koledarjem

21.04.2021 Ministrica prof. dr. Simona Kustec je danes sodelovala na novinarski konferenci, na kateri je bila podrobneje predstavljena izvedba letošnje mature.

Ključno sporočilo današnje novinarske konference je, da matura 2021 bo in da bo izpeljana na način, ki je bil predstavljen že decembra lani. Koledarja splošne in poklicne mature ostajata nespremenjena, je dejala ministrica prof. dr. Simona Kustec. Splošna matura se bo s pisanjem eseja iz materinščine pričela 4. maja, poklicna matura in osrednji del splošne pa 29. maja s pisnim izpitom iz angleščine.

»V pripravo letošnje mature je bilo spričo epidemije, ki nas je postavila v posebne okoliščine, vloženo veliko dodatnega dela, zato se vsem, ki ste pripomogli, da jo bomo izvedli v skladu z maturitetnim koledarjem, ponovno najlepše zahvaljujem. Še enkrat gre posebej velika zahvala predstavnicam in predstavnikom Dijaške organizacije Slovenije, ki so zrelo, odgovorno, z razumevanjem in strpno sodelovali v teh procesih,« je na novinarski konferenci dejala ministrica prof. dr. Kustec.

Tako velikega projekta, kot je matura, ne bi bilo mogoče izpeljati brez sodelovanja, strokovne podpore in razumevanja ravnateljic in ravnateljev ter profesoric in profesorjev, je izpostavila ministrica in dodala: »Vem, da ste dobro poskrbeli za znanje maturantk in maturantov in da boste poskrbeli tudi za njihovo varnost na maturi. Da bo njihov uspeh tudi vaš uspeh. Pomirjena sem, ker so v dobrih rokah.«

K splošni maturi je letos prijavljenih 7.180 kandidatov, k poklicni pa 10.623, skupno 17.803 kandidati in kandidatke, je povedal direktor Državnega izpitnega centra dr. Darko Zupanc. Dijaki, ki bodo v karanteni, bodo lahko z negativnim PCR testom opravljali maturitetni izpit. »Zanje bodo v šolah higienski ukrepi za izvedbo še okrepljeni,« je dejal dr. Zupanc. »Na šolah, v maturitetnih organih in na Državnem izpitnem centru smo tudi letos - v covid razmerah - na maturo pripravljeni. Vsi skupaj zagotovimo šolam pedagoški mir in pustimo maturantom, da se čimbolj v miru do konca lahko pripravijo tudi oni,« je še dodal.

Ministrica prof. dr. Kustec pa je maturantom zaželela: »Srečno, dragi maturantke in maturanti, verjemite vase, zaupajte v svoje znanje. Ta hip je najpomembnejše, da se na maturo v miru in dobro pripravite in da ostanete zdravi.«


Vir: MIZŠ, 21. 4. 2021


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.