c S

Bruselj predlaga medsebojno priznavanje starševstva v vseh članicah EU-ja

08.12.2022 06:47 Evropska komisija je predstavila predlog uredbe, s katero bi bilo starševstvo, ki je ugotovljeno v eni članici, priznano tudi v vseh drugih. Predlog je namenjen predvsem zaščiti pravic otrok.

V Evropski uniji je po nekaterih ocenah dva milijona otrok, ki bi lahko imeli v drugi državi članici težave s priznavanjem zakonite povezave s starši, je ob predstavitvi predloga povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

"Razlog za trenutne težave s priznavanjem starševstva je v tem, da imajo države članice različna pravila mednarodnega zasebnega prava na tem področju," je pojasnil.

Da bi odpravili te razlike, komisija predlaga enotna evropska pravila. Med drugim bi določili, katero sodišče države članice je pristojno za zadeve, povezane s starševstvom. Komisija predlaga tudi, da bi določili pravo, ki bi se uporabljalo v teh primerih. Predlog predvideva, da bi bilo to pravo države, kjer ima običajno prebivališče oseba, ki je otroka rodila.

Predlog za enotni certifikat starševstva

Bruselj predlaga še oblikovanje evropskega certifikata starševstva. Otrok ali njegov zakoniti zastopnik bi ga lahko zahteval od države članice, ki je ugotovila starševstvo, in z njim dokazal starševstvo v drugi državi. Certifikat bi lahko uporabljale tudi družine, če bi želele. Še naprej bi lahko starševstvo dokazovali z drugimi dokumenti, kot je rojstni list.

>> Več: Bruselj predlaga medsebojno priznavanje starševstva v vseh članicah EU-ja