c S

Dijaki že lahko zaprosijo za Zoisove štipendije

28.06.2022 07:44 Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je objavil javni razpis za dodelitev Zoisovih štipendij za leto 2022/2023. Prav tako so objavili tudi vlogo za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije za obstoječe štipendiste.

Zoisova štipendija se dodeli najuspešnejšim kandidatom, ki izpolnjujejo splošne in posebne pogoje. Izkazati morajo vsaj en ustrezen izjemni dosežek in hkrati dosegati zahtevan šolski oziroma študijski uspeh, so zapisali v skladu. Letošnja novost je elektronska vloga, ki jo lahko prosilci oddajo na portalu Moja eUprava.

Za dijake je merilo glede izjemnega šolskega uspeha najmanj 30 točk pri splošni maturi, najmanj 21 točk pri poklicni maturi ali primerljivo število točk pri mednarodni maturi. Povprečna ocena mora biti najmanj 4,10 v tistem letniku srednje šole, v katerega je bil vlagatelj nazadnje vpisan. Če dijak uveljavlja uspeh zaključnega razreda osnovne šole, mora ta ocena znašati najmanj 4,70. Osnovna štipendija za dijake znaša 128,90 evra, za tujino pa 257,80 evra. Dodatek za bivanje v tujini znaša 85,93 evra, dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami pa 54,71 evra.

>> Več: Dijaki že lahko zaprosijo za Zoisove štipendije