c S

Grevio: Tudi v Sloveniji nasilje med štirimi stenami ne vpliva na odločanje o skrbništvu

27.06.2022 06:51 V več državah v Evropi so žrtve nasilja v družini in otroci premalo zaščiteni, v poročilu za lani ugotavlja strokovna skupina Sveta Evrope Grevio, ki preverja spoštovanje konvencije sveta proti nasilju v družini oz. t. i. istanbulske konvencije.

Prav tako po zakonodaji v Sloveniji nasilje v družini nima vpliva na odločanje o stikih med otrokom in staršema, so ugotovitve Grevia iz poročila, objavljenega sredi junija, povzeli v Svetu Evrope. V skupini držav s tako zakonodajo so po njihovih navedbah še Albanija, Belgija, Italija, Monako, Poljska in San Marino.

Kot so opomnili, morajo države po konvenciji o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima, t. i. istanbulski konvenciji, zagotoviti, da se družinsko nasilje upošteva pri odločanju o skrbništvu nad otrokom in o njegovih stikih s staršema. To je po njihovem pojasnilu mogoče izvesti na več načinov, denimo z umestitvijo takšne zahteve v zakonodajo ali z izmenjavo informacij med policijo in socialno službo.

>> Več: Grevio: Tudi v Sloveniji nasilje med štirimi stenami ne vpliva na odločanje o skrbništvu