c S

Na ljubljanski univerzi drugi krog rektorskih volitev

21.04.2021 07:41 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Na ljubljanski univerzi bo danes potekal drugi krog rektorskih volitev za mandatno obdobje 2021-2025. Med štirimi kandidati sta se v prvem krogu prejšnji teden najbolje odrezala Gregor Majdič in Igor Papič, ki bosta danes znova pomerila moči. Zaradi epidemioloških razmer bodo volitve izvedli elektronsko na vseh 26 članicah in rektoratu hkrati.

Profesor Gregor Majdič dela na veterinarski fakulteti in mariborski medicinski fakulteti, kjer se ukvarja z raziskavami v molekularni nevroendokrinologiji. Profesor Igor Papič pa je sedanji rektor univerze, ki jo vodi od leta 2017, sicer pa prihaja s fakultete za elektrotehniko.

Za položaj rektorja so se v prvem krogu potegovali štirje kandidati. Ob Papiču in Majdiču še Igor Lukšič in Anton Ramšak. Ker nihče od kandidatov ni prejel več kot polovice veljavnih glasov, bo zdaj potreben še drugi krog. Papič je sicer v prvem krogu prejel 35,5 odstotka, Majdič pa 29,7 odstotka glasov.

Majdič meni, da so volivci v prvem krogu pokazali, da si želijo sprememb in da niso zadovoljni z vodenjem univerze v zadnjih štirih letih. "V drugem krogu bodo o tem, kdo bo vodil univerzo odločili volivci," je dejal za STA. Sam pa upa, da jim je ponudil program, ki bo uresničeval željo po spremembi, ki so jo izkazali v prvem krogu.

Papič je za STA dejal, da je izredno vesel za doslej izkazano podporo volivcev, ki so med štirimi kandidati največjo podporo izkazali prav njemu. A se hkrati zaveda odgovornosti, ki jo podpora prinaša. Kot v ponujenem programu navaja, bo njegovo vodilo tudi naprej transparentno delovanje in zaveza za ohranitev celovitosti univerze.

Rektorja se voli po dvokrožnem in neposrednem sistemu. Za položaj lahko kandidirajo redni profesorji, ki so na univerzi zaposleni za polni delovni čas. Volilno pravico imajo sicer vsi zaposleni na univerzi in študenti, pri čemer pa imajo njihovi glasovi različno težo.