c S

Visokošolski sindikat zahteva ukrepe za preprečitev spornega izplačevanja dodatkov

25.10.2019 13:26 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - V Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS) pričakujejo, da bodo pristojni organi sporne prakse izplačil dodatkov zaposlenim na Univerzi v Ljubljani raziskali, odgovorni pa zanje odgovarjali. Od rektorja in šolskega ministrstva pričakujejo ukrepanje, da v prihodnje do zlorab ne bo več prihajalo, so zapisali v današnjem sporočilu.

V VSS so ocenili, da je medijska objava podatkov o visokih izplačilih pomembna, saj razkriva sporne prakse in pomanjkljivosti sistema, hkrati pa odpira pomembna vprašanja o ustreznosti opredelitve javne službe in tržne dejavnosti univerz, razmerja med njima in obsega tržne dejavnosti. Opozorili so, da je treba ločiti med izplačili, ki imajo v javnem plačnem sistemu jasno funkcijo plačevanja dodatnega opravljenega dela in so regulirana in omejena, ter izplačili, ki niso omejena, zlasti izplačili na podlagi avtorskih in podjemnih pogodb, pogodb s povezanimi pravnimi osebami ter izplačili delovne uspešnosti iz naslova prodaje na trgu.

Rektorja ljubljanske univerze Igorja Papiča in druge pristojne institucije so v VSS pozvali k reviziji izplačil, podjemnih pogodb in povečanega obsega dela iz naslova prodaje na trgu na vseh članicah univerze ter k javni objavi revizijskih poročil. Hkrati so ga pozvali, naj zahteva dosledno spoštovanje določb pravilnika, ki omejuje nelojalno konkurenco profesorskih podjetij fakultetam, ter ga dopolni, če je ta premalo jasen.

Opozorili so na problem visokih izplačil iz tržne dejavnosti, "od katere bi fakultete lahko nekaj imele, a jo profesorji speljejo v svoja zasebna podjetja". Menijo, da bi morali biti sankcionirani tudi posamezniki, ki z obsežno tržno dejavnostjo opuščajo svoje osnovno delo in nalagajo izvajanje poučevanja, za katerega sami prejemajo plačo, podrejenim sodelavcem, npr. asistentom in mlajšim raziskovalcem, pri temeljnem raziskovanju pa si pomagajo s prisvajanjem avtorstev podrejenih kolegov.

Možnost omejitve zlorab v VSS vidijo tudi v zakonski omejitvi kopičenja dodatnih izplačil poleg osnovne plače. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport so zato pozvali, naj se jasno opredeli do javnih razkritij in predstavi zakonske rešitve, ki bi v bodoče preprečile sporne prakse in netransparentnost. "Pozivamo ga, naj preuči ustreznost definicije javne službe v dejavnosti visokega šolstva ter razmisli o opredelitvi tržne dejavnosti in njenega obsega v visokem šolstvu," so zapisali.

Poleg tega so v VSS pozvali k vzpostavitvi zakonodajnega okvira, ki bo zagotavljal, da bodo univerze lahko primarno v celoti izpolnjevale svoje temeljno poslanstvo izvrševanja javne službe na področju pedagoškega in raziskovalnega dela, ki ne sme biti kakorkoli podrejeno ali odvisno od tržne dejavnosti.