c S

Streetstival o izzivih mladinskega uličnega dela

24.10.2019 07:43 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Na ljubljanski ekonomski fakulteti in na Kardeljevi ploščadi v Ljubljani bo danes tretji festival mladinskega uličnega dela Streetstival. Na njem se bodo poglobili v izzive in soočanje s kriznimi situacijami, s katerimi se srečujejo ulični delavci. Sodelovalo bo tudi več organizacij, ki bodo predstavile prakse uličnega dela v Sloveniji.

Zjutraj bodo predstavili tudi štiri prispevke s tega področja, med drugim nizozemske prakse uličnega dela. Ena od organizatork Streetstivala Katja Rakovec je izpostavila, da na Nizozemskem nekatere organizacije zelo dobro sodelujejo z osnovnimi in srednjimi šolami. Tam imajo enouren glavni odmor, te organizacije pa so prisotne neposredno na šoli, ker tam dobijo največji spekter populacije. S šolo tudi redno sestankujejo in se pogovarjajo. Če ocenijo, da je nekdo grožnja drugim ali sebi, pa delijo kakšne podatke tudi s policijo, s katero imajo vzpostavljeno komunikacijo.

V Sloveniji na šolah ulični delavci delajo večinoma samo takrat, ko izvajajo usmerjene aktivnosti, kot so delavnice, med glavnimi odmori pa niso prisotni tudi zato, ker je ta krajši, je še dejala.

Prvi del Streetstivala, ki bo trajal do 15. ure, je namenjen strokovni javnosti in tistim, ki nameravajo izvajati delo z mladimi na ulicah, igriščih in v parkih. Sledila pa bo tržnica praks, ki je namenjena širši javnosti oziroma vsem, ki bi radi spoznali prakse v živo.

Predstavilo se bo več kot deset organizacij iz Slovenije, ki izvajajo ulično delo v svojem okolju, je še izpostavila Katja Rakovec. Med drugim se bodo predstavile organizacije Kralji ulice, Drogart in Mladinski center Krško.

Dogodek organizira Mreža Mlada ulica, v katero se povezujejo organizacije s področja mladinskega dela, ki skupaj z mladimi in lokalno skupnostjo iščejo rešitve za problematiko zbiranja mladih na javnih površinah v mestu.