c S

Na letošnjem sociološkem srečanju o vlogi znanosti in družbah prihodnosti

17.10.2019 13:45 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - V blejskem hotelu Bled Rose se bo v petek začelo tradicionalno sociološko srečanje z naslovom Znanost in družbe prihodnosti, ki ga pripravlja Slovensko sociološko društvo. Osrednji predavatelj srečanja bo ameriški sociolog in filozof Steve Fuller, že danes pa bo na Bledu potekal tudi preddogodek na temo položaja in vloge znanosti v regiji.

Na dvodnevnem srečanju, ki ga vsako leto pripravlja Slovensko sociološko društvo, bodo razpravljali o vlogi in nalogi znanosti danes, o umeščenosti znanstvenega razvoja v družbo, v kateri iščemo odgovore na številne probleme in izzive.

Kot so zapisali v društvu, "letošnja tematika zahteva večdisciplinarno razpravo, ki presega dve ekstremni videnji odnosa sodobne znanosti in družbe: na eni strani naivno navdušenje nad novim, ki zanemarja politično in ekonomsko interesno vpetost znanosti, na drugi strani pa kataklizmična predvidevanja, utemeljena na tehnološkem determinizmu in teorijah zarote, ki podcenjujejo sposobnosti ljudi za humanizacijo tehnološkega napredka".

V okviru različnih sekcij bodo v petek in soboto spregovorili o sodobnih epistemoloških in metodoloških dilemah in prebojih - o razmerah in posledicah avtomatizacije in uporabe novih informacijsko-komunikacijskih tehnologij na delo in zasebna življenja, o post-družbenih odnosih in o pričakovanjih, o katerih govori sociologija prihodnosti.

Spregovoriti želijo tudi o premikajočih se mejah človeškosti - tega, kar razumemo kot človeško glede naših telesnih in mentalnih funkcij, našega odnosa do strojev, ter definicije človeškega delovanja in na znanstvenih dognanjih utemeljenega razvoja družbe, so zapisali.

Osrednji govorec letošnjega srečanja bo ameriški sociolog in filozof Steve Fuller z Univerze v Warwicku iz Združenega kraljestva, avtor knjige Humanity 2.0: What it Means to be Human Past, Present and Future. Fuller po navedbah organizatorjev sodi med ugledne družboslovce, ki pomagajo razumeti odnose med znanstvenim razvojem in prihodnostjo človeškosti.

Organizatorji pripravljajo tudi dve plenarni okrogli mizi. Prva, ki bo na sporedu v petek, bo posvečena znanosti in družbenim spremembam v "post-socialistični" Sloveniji ter viziji prihodnosti. Na sobotni okrogli mizi pa bodo razpravljali o vidnosti in sodelovanju družboslovja, humanistike, naravoslovja, tehnike in umetnosti na Univerzi v Ljubljani, ki letos obeležuje 100-letnico delovanja.

V okviru dogodka bodo v petek podelili tudi tradicionalne nagrade in priznanja Slovenskega sociološkega društva.

Že danes pa organizatorji pripravljajo tudi preddogodek letošnjega srečanja, ki bo posvečen razpravi o položaju in vlogi znanosti v regiji ter pomenu in prihodnosti sodelovanja socioloških društev šestih držav. Tega mednarodnega dogodka se bodo udeležili sociologi in sociologinje iz socioloških društev Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, Črne gore in Slovenije.

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1965 in je najstarejše sociološko društvo v Sloveniji. Društvo se vseskozi odziva na aktualno dogajanje v družbi, skrbi pa tudi za izdajanje izvirnih domačih socioloških knjižnih del in je soizdajatelj revije Družboslovne razprave. Društvo je član evropskega in mednarodnega sociološkega združenja.