c S

Projekt TRANSFORM v Ljubljano pripeljal študente umetniških akademij Jugovzhodne Evrope

15.10.2019 15:32 Ljubljana, 15. oktobra (STA) - V pritličju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) bo drevi odprtje razstave TRANS-FORM:ACTION, na kateri se predstavljajo študentke in študenti umetniških akademij iz Zagreba, Sofije, Bukarešte, Skopja, Istanbula in Ljubljane. Razstava je del mednarodnega projekta TRANSFORM, ki povezuje umetniške akademije Jugovzhodne Evrope.

Projekt TRANSFORM, ki bienalno poteka od leta 2009, mladim ustvarjalcem omogoča profesionalno predstavitev v okviru obsežne mednarodne skupinske razstave in pomembno prispeva k razvoju mednarodnega sodelovanja visokošolskih institucij na področju vizualnih umetnosti, so sporočili z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) Univerze v Ljubljani.

ALUO je sodelovala na vseh dosedanjih razstavah projekta v tujini, v letu 2019 pa je ob 100-letnici Univerze v Ljubljani prevzela organizacijo in izvedbo razstave ter spremljevalnega programa v Ljubljani na več lokacijah: v MSUM, Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova, Slovenskem etnografskem muzeju in Galeriji Nočna izložba Pešak.

V projektu sodelujejo še Akademija likovnih umetnosti Univerze v Zagrebu, Državna akademija umetnosti v Sofiji, Državna univerza umetnosti v Bukarešti, Fakulteta likovnih umetnosti Univerze sv. Cirila in Metoda v Skopju in Univerza likovnih umetnosti Mimar Sinan v Istanbulu.

Kot je za STA povedal eden od vodij projekta, profesor Alen Ožbolt, je letošnja izdaja druga, pri kateri so se odločili za politiko kuratorstva. Do prejšnje edicije v Zagrebu se so namreč akademije predstavljale v nacionalnih oz. šolskih paviljonih in izbor razstavljenih del opravile same.

Za letošnjo edicijo so vsem sodelujočim akademijam poslali konceptualno besedilo, na podlagi katerega so študentje ustvarili dela ter jih poslali v Ljubljano. Prispela dela je pregledala in opravila izbor kuratorska ekipa, ki so jo sestavljali njihovi alumni Boris Beja, Katja Felle in Staš Kleindienst. Kot je povedal Ožbolt, se jim je zdela ta sprememba politike projekta pomembna, da študentje umetnosti na akademijah pridejo v stik z danes prevladujočim sistemom kuratorstva. Vsaka akademija je po Ožboltovih besedah poslala od osem do deset predlogov.

V sklopu projekta je v Muzejski četrti in v AKC Metelkova potekala tudi desetdnevna delavnica z naslovom Prostor v spremembi. Kot je povedal Ožbolt, je osem domačih in sedem tujih študentov najprej spoznavalo in raziskovalo lokacijo, nato pripravilo idejne predloge ter jih tudi realiziralo. Rezultat delavnice je osem intervencij na Muzejskem trgu in v Pešakih, zadnjo so po Ožboltovih besedah dokončali danes. Vsi projekti so kolektivno delo.

Razstava TRANS-FORM:ACTION bo na ogled do 17. novembra. Poleg tega je v sklopu projekta v Ulični galeriji TAM-TAM na Vegovi ulici še do 4. novembra na ogled razstava TRANSFORMACIJE, ki predstavi ožji izbor najboljših predlogov za celostno grafično podobo.