c S

Informativni blok na TVS odslej v celoti na voljo tudi v znakovnem jeziku

07.10.2019 10:10 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - Na Televiziji Slovenija (TVS) bo od danes informativni blok ob 19. uri v celoti na voljo tudi v slovenskem znakovnem jeziku. Gluhi gledalci so lahko doslej s pomočjo tolmača spremljali oddaji Dnevnik in Slovenska kronika, po novem pa bo to veljalo tudi za oddaji Šport in Vreme, so sporočili z Radiotelevizije Slovenija.

Enourni informativni blok s tolmačem v slovenski znakovni jezik, vključno s športom in vremenom, bo TVS sočasno predvajala na prvem in tretjem programu. V izrednih primerih, ko je nacionalna televizija zavezana predvajati seje iz državnega zbora, pa bo informativni blok s tolmačem mogoče sočasno spremljati tudi na spletnem portalu MMC.

Sicer na TVS redno tolmačijo v slovenski znakovni jezik osrednjo informativno oddajo Dnevnik, Slovensko kroniko, Dnevnikov izbor, Utrip, Zrcalo tedna, Politično s Tanjo Gobec, Tednik, potrošniško oddajo Koda ter izobraževalni oddaji Ugriznimo znanost in Na kratko.

Na seznamu oddaj s tolmačem za gluhe gledalce so tudi predvolilne oddaje, posebne oddaje ob izrednih dogodkih, otroška oddaja Zgodbe iz školjke ter nekatere druge oddaje, ki so pomembne za informiranje gluhih. Od danes dalje pa se bosta torej pridružili še oddaji Šport in Vreme. Vse oddaje so kasneje shranjene v spletnem arhivu MMC.

Javnost je jezik gluhih začela spremljati v televizijski oddaji Prisluhnimo tišini, ki jo je zveza gluhih in naglušnih skupaj s Televizijo Koper začela predvajati leta 1980.