c S

Na MZZ predstavili projekt opolnomočenja otrok v Maroku

04.10.2019 13:17 Ljubljana, 04. oktobra (STA) - Na zunanjem ministrstvu so danes predstavili izvajanje projekta izobraževanja otrok Naše pravice v Maroku. Gre za mednarodno uveljavljeni projekt, ki so ga leta 2005 ob začetku izvajanja Svetovnega programa za izobraževanje za človekove pravice zasnovali slovenski strokovnjaki. Slovenija ga v okviru razvojnega sodelovanja podpira že vrsto let.

Vanj je bilo v preteklih letih vključeno več kot 200.000 otrok v različnih državah Evrope, v Rusiji, Indiji, na Bližnjem Vzhodu, Severni Afriki ter v Latinski Ameriki in Avstraliji. Trenutno se projekt izvaja v Egiptu in na Kosovu, so sporočili z MZZ.

Cilj izobraževanja o človekovih pravicah je vzgojiti generacijo, ki bo nosilka sporočil o miru, strpnosti in medsebojnem spoštovanju, s čimer se prispeva k preprečevanju konfliktov.

"Še pomembneje pa je, da otroke opolnomočimo za uresničevanje njihovih pravic, ob spoštovanju pravic drugih. S tem se krepi njihova samozavest in njihova sposobnost vplivanja na lastno prihodnost, kar - zlasti v državah v razvoju - prispeva k blaginji in trajnostnemu razvoju," so izpostavili na zunanjem ministrstvu.

V Maroku je projekt Naše pravice v obdobju med letoma 2015 in 2019 izvajala Slovenska Filantropija, v sodelovanju z lokalno partnersko organizacijo RIF Association for Solidarity and Development.

Projekt je vključeval osveščanje lokalnih šol v regiji Al Hoceima o njihovi zaščitni vlogi v življenju otrok. 3751 otrok je bilo deležnih državljanske vzgoje in izobraževanja o človekovih pravicah. Posnet in predvajan je bil tudi dokumentarni film, ki je prikazoval koristne učinke projekta.

Slovenija s tem projektom, ki temelji na Konvenciji ZN o otrokovih pravicah, katere 30-letnico praznujemo letos, prispeva k opolnomočenju otrok ter h krepitvi spoštovanja njihovih pravic po svetu. Zunanje ministrstvo si bo prizadevalo k izvajanju projekta spodbuditi še več držav, so še zapisali.